Υπόθεση Ναβάλνι: Πώς αντέδρασε η Ρωσία στο γερμανικό πόρισμα για δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ

0
66

Στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν η Μόσχα, μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου πως ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημική ουσία που ανήκει στην ομάδα νευροτοξικών παραγόντων του Νόβιτσοκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερώσει την Μόσχα για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει.

Επιπλέον το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διεμήνυσε ότι η Μόσχα ακόμα περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στην Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, την διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Τι ανακοίνωσε το Βερολίνο

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε ότι από τις τοξικολογικές εξετάσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, που ελέγχθηκαν σε ειδικό στρατιωτικό εργαστήριο, προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις για δηλητηρίαση από Νόβιτσοκ.

Τόνισε ότι το Βερολίνο θα ενημερώσει σχετικά τους εταίρους του σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ και θα συζητήσουν για την «κατάλληλη κοινή απάντηση, υπό το φως της ρωσικής αντίδρασης».

Σε κωματώδη κατάσταση ακόμη ο Ναβάλνι 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο 44χρονος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ασθένησε μέσα σε αεροσκάφος που τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση μετά από έκτακτη προσγείωση. Ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε στη συνέχεια στο Βερολίνο όπου και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση. Οι συνεργάτες του Ναβάλνι στη Ρωσία, επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι ο 44χρονος δηλητηριάστηκε σκόπιμα από τις ρωσικές αρχές, κατηγορίες που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Γερμανοί γιατροί τόνιζαν από την αρχή πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφείλεται σε δηλητηρίαση.

Οι Ρώσοι γιατροί που τον εξέτασαν στη Σιβηρία αμφισβήτησαν επανειλημμένα τις εκτιμήσεις των Γερμανών γιατρών, λέγοντας ότι εκείνοι απέκλεισαν την εκδοχή της δηλητηρίασης και ότι τα δικά τους εργαστηριακά αποτελέσματα για δηλητηριώδεις ουσίες ήταν αρνητικά.

Η υπόθεση Σκριπάλ

Η χρήση Νόβιτσοκ, ενός σοβιετικής εποχής νευροχημικού παράγοντα, παραπέμπει στην υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ, του ρώσου πρώην πράκτορα που δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια, επί βρετανικού εδάφους το 2018.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr