Υποσχέσεις Τζόνσον για επενδύσεις αντί λιτότητας μετά από την πανδημία

0
94

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα ήταν «λάθος» η επιστροφή στη λιτότητα λόγω του οικονομικού πλήγματος από την πανδημία, προαναγγέλλοντας αντίθετα ότι θα ηγηθεί προγράμματος κρατικών επενδύσεων.

Μιλώντας το πρωί στην πρώτη εκπομπή του νέου ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Times Radio, ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι καθώς η χώρα θα ανακάμπτει από την πανδημία θα υπάρξουν «αναταράξεις».

Παραδέχθηκε ότι ο κορωνοϊός ήταν μία «καταστροφή» και «απόλυτος εφιάλτης» για τη Βρετανία, αλλά δεσμεύθηκε ότι αυτό δε θα τον αποτρέψει από την υλοποίηση των προεκλογικών του υποσχέσεων για επενδύσεις σε υποδομές και τόνωση της οικονομίας.

Ο κ. Τζόνσον θα προβεί αύριο σε βαρυσήμαντη ομιλία με σχετικές ανακοινώσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η παρουσίαση στοχευμένων μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία οικονομική προσπάθεια αντίστοιχη εκείνης από τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούζβελτ που οδήγησε τις ΗΠΑ στην ανάκαμψη από το κραχ του 1929.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ένα πρόγραμμα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών για κτίσιμο νέων σχολείων και επισκευές παλαιών με ορίζοντα δεκαετίας, καθώς και κατασκευή νέων νοσοκομείων.

«Αυτή είναι η ώρα να επενδύσουμε στις υποδομές, αυτή είναι η ώρα να λάβουμε αυτές τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις για το καλό της χώρας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ανησυχεί ακόμα για το ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό και τα νέα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Ανησυχώ κάθε μέρα (…) αλλά οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώνονται, όπως και οι αριθμοί των θανάτων. Είναι πολύ πολύ χαμηλότερα από όσο ήταν πριν από λίγες εβδομάδες και αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα να διεξαχθεί έρευνα για το χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά συμπλήρωσε ότι τα κατάλληλα συμπεράσματα θα εξαχθούν στο μέλλον.

Πηγή: skai.gr