«Υποχώρηση» Τζόνσον έναντι βουλευτών με ρήτρα λήξης των περιορισμών στις 3 Φεβρουαρίου

0
27

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον όρισε ως ημερομηνία λήξης του συστήματος των τριών βαθμίδων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό την 3η Φεβρουαρίου.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματός του το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Τζόνσον είπε ότι το σύστημα των βαθμίδων έχει «ρήτρα λήξης ισχύος» σε εννέα εβδομάδες. Όπως συμπλήρωσε, τότε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το κατά πόσο οι διαβαθμισμένοι ανά περιοχή περιορισμοί θα πρέπει να συνεχιστούν έως το τέλος Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή του Βρετανού Πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται από τον Τύπο ως «υποχώρηση» έναντι των τουλάχιστον 60 Συντηρητικών βουλευτών που έχουν επικρίνει το σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών το οποίο από την προσεχή Τετάρτη θα αντικαταστήσει το γενικό απαγορευτικό στην Αγγλία.

Οι βουλευτές αυτοί θεωρούν πως μετά από τέσσερις εβδομάδες lockdown και με ενδείξεις περιορισμού της διασποράς του ιού, τα διάδοχα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρά ή να αφορούν πολύ λιγότερες περιοχές. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει επί των νέων μέτρων την Τρίτη, με την κυβέρνηση να είναι αντιμέτωπη με «ανταρσία» από αυτούς τους δεκάδες Συντηρητικούς βουλευτές, κάτι που θα άφηνε τον κ. Τζόνσον να ελπίζει σε στήριξη από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το χειμερινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 που παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση, το 99% του πληθυσμού της Αγγλίας θα υπάγεται από την Τετάρτη στη βαθμίδα 2 (32 εκ. πολίτες) ή στην ακόμα αυστηρότερη βαθμίδα 3 (23 εκ. πολίτες) των περιοριστικών μέτρων.

Αυτά προβλέπουν απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό χώρο με άτομα με τα οποία δε συγκατοικεί κανείς (και σε ιδιωτικό υπαίθριο χώρο στην τρίτη βαθμίδα), κλειστή εστίαση και στεγασμένους χώρους αναψυχής στην τρίτη βαθμίδα, όπως και απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τις περιοχές που υπάγονται στους αυστηρότερους περιορισμούς.

Παρόλα αυτά, εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια, κομμωτήρια και χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Στην επιστολή του ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι το ποιες περιοχές θα υπάγονται σε κάθε βαθμίδα θα επαναξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες. Μετά από την τέταρτη αξιολόγηση στο τέλος Ιανουαρίου, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί πρότασης παράτασης των μέτρων πέρα από τις 3 Φεβρουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης να δημοσιοποιήσει περισσότερα από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν οδηγήσει στην τοποθέτηση περιοχών σε κατηγορία πολύ υψηλού ρίσκου από τον κορωνοϊό, όπως έχουν απαιτήσει πολλοί διαφωνούντες βουλευτές.

Σε άρθρο του στη Mail on Sunday, εξάλλου, ο κ. Τζόνσον προειδοποιεί ότι χωρίς την εισαγωγή του συστήματος διαβαθμισμένων ανά περιοχή περιορισμών, θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» για την επάρκεια του δημοσίου συστήματος υγείας NHS.

«Είμαστε τόσο κοντά στο τέλος της αιχμαλωσίας μας. Μπορούμε να δούμε μπροστά μας τους ηλιόλουστους ορεινούς βοσκότοπους. Αλλά αν προσπαθήσουμε να πηδήξουμε το φράχτη τώρα, απλά θα μπερδευτούμε στο τελευταίο συρματόπλεγμα, με καταστροφικές συνέπειες για το NHS», γράφει χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ υπερασπίστηκε το νέο σύστημα σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις το πρωί της Κυριακής, λέγοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός τρίτου εθνικού lockdown.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα έχει αλλάξει την άνοιξη με την ευρεία χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr