ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την τουρκική Navtex

0
67

Με την ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων να βρίσκεται στον μέγιστο βαθμό και στην αιχμή του δόρατος τους τις δυνάμεις του ελληνικού στόλου που έχουν αναπτυχθεί σε κρίσιμα σημεία, η ελληνική αντεπίθεση για την προκλητική Navtex της Τουρκίας με την προαναγγελία ερευνών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, κλιμακώνεται. 

Σε αυστηρή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα η επιθτική ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έχει ήδη εκτεθεί σε συμμάχους και σε όλα τα διεθνή fora. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του ΣΑΗΕ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: 

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. 

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας». 
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr