Υπερασπίστηκε το «αυστηρό αλλά αναγκαίο» νομοσχέδιο για τους παράτυπους μετανάστες και τους πρόσφυγες ο Σούνακ

0
10

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οποιοσδήποτε μετανάστης ή πρόσφυγας φθάνει επί βρετανικού εδάφους μέσω παράτυπης οδού,  θα απελαύνεται γρήγορα προς τη χώρα του ή προς ασφαλή τρίτη χώρα 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το νομοσχέδιο περί Παράνομης Μετανάστευσης που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανική κυβέρνηση είναι «αυστηρό», αλλά παράλληλα «αναγκαίο και δίκαιο», είπε ο Ρίσι Σούνακ σε συνέντευξη Τύπου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οποιοσδήποτε μετανάστης ή πρόσφυγας φθάνει επί βρετανικού εδάφους μέσω παράτυπης οδού, δηλαδή κυρίως με λέμβο από τη Μάγχη, θα απελαύνεται γρήγορα προς τη χώρα του ή προς ασφαλή τρίτη χώρα όπως η Ρουάντα, με την οποία η Βρετανία έχει συνάψει σχετική συμφωνία, η οποία πάντως εξετάζεται από τα βρετανικά δικαστήρια.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ούτε ηθική ούτε βιώσιμη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο για τον βρετανικό λαό που έχει ανοίξει τα σπίτια του σε γνήσιους πρόσφυγες αλλά τώρα υποχρεώνεται να δαπανά σχεδόν 6 εκ. λίρες την ημέρα για να φιλοξενεί παράνομους μετανάστες σε ξενοδοχεία», είπε ο κ. Σούνακ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα επιτρέπεται η κράτηση των ανθρώπων που φτάνουν μέσω Μάγχης χωρίς εγγύηση ή δικαστική εξέταση για τις πρώτες 28 ημέρες, ότι η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν θα έχει την ευθύνη απέλασής τους το συντομότερο δυνατό και ότι το αίτημά τους για παραμονή στη Βρετανία θα εξετάζεται αφού θα έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα, εκτός αν είναι ανήλικοι, με σοβαρό πρόβλημα υγείας ή σε πραγματικό κίνδυνο σε περίπτωση απέλασης στη χώρα τους.

Επίσης, δε θα επιτρέπεται η επίκληση νόμων περί σύγχρονης δουλείας ώστε να μπλοκάρεται δικαστικά η διαδικασία απέλασης και θα επιβάλλεται ισόβια απαγόρευση εγκατάστασης και επανεισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας για αυτούς που θα απελαύνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, προβλέπεται πως θα θεσπιστεί από το κοινοβούλιο αριθμητικό ετήσιο όριο για όσους πρόσφυγες εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω νόμιμων οδών.

«Δε θα σταματήσουν να έρχονται εδώ μέχρι ο κόσμος να ξέρει πως αν μπεις στη Βρετανία παρανόμως, θα κρατηθείς και θα απομακρυνθείς γρήγορα πίσω στη χώρα σου, αν είναι ασφαλές, ή σε μια ασφαλή τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα (με την οποία η Βρετανία έχει συνάψει σχετική συμφωνία)», είπε νωρίτερα στη Βουλή η κα Μπράβερμαν παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο.

Αν και η κα Μπράβερμαν και ο κ. Σούνακ δήλωσαν πως η νέα νομοθεσία συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, συνοδευτική επιστολή προς τους βουλευτές από τους αρμόδιους υφυπουργούς ομολογεί πως υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα να παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάτι που προοιωνίζεται σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η δε Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι συνιστά στην ουσία απαγόρευση του δικαιώματος κατάθεσης αίτησης ασύλου.

Παρόλα αυτά η διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιπολίτευση αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του νομοσχεδίου και υποστήριξαν ότι δεν αντιμετωπίζει τους εγκληματίες διακινητές, παρά «δαιμονοποιεί» με τρόπο απάνθρωπο τους αιτούντες άσυλο.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί επίσης τη δυνατότητα εφαρμογής των προνοιών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για την κράτηση των μεταναστών και των προσφύγων.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις ασύλου στη Βρετανία. Από την αρχή του έτους περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με κατεύθυνση τη Βρετανία, ενώ συνολικά το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 45.756, μια αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2021.

Η κορυφαία εθνικότητα παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία που έφτασα το 2022 ήταν Αλβανοί, ακολουθούμενοι κατά σειρά από Αφγανούς, Ιρανούς, Ιρακινούς και Σύρους.

Ο τερματισμός του διάπλου της Μάγχης από μετανάστες και πρόσφυγες σε λέμβους διακινητών είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες της διακυβέρνησής του που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Πηγή: skai.gr