Βρετανία: Υπό έρευνα ο Ρίσι Σούνακ για πιθανό αδήλωτο συμφέρον – O ρόλος της συζύγου του

0
46

Όπως γνωστοποίησε το γραφείο του ανεξάρτητου επιτρόπου Ντάνιελ Γκρίνμπεργκ, η έρευνα για τον Σούνακ έχει αρχίσει από τις 13 Απριλίου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με πιθανή παράλειψη δήλωσης συμφέροντος από τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ο επίτροπος κοινοβουλευτικών κανόνων στη Βρετανία.

Όπως γνωστοποίησε το γραφείο του ανεξάρτητου επιτρόπου Ντάνιελ Γκρίνμπεργκ, η έρευνα για τον Σούνακ έχει αρχίσει από τις 13 Απριλίου.

Αρχικά ο επίτροπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της έρευνας. Ωστόσο πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι η υπόθεση συνδέεται με την αποκάλυψη που είχε γίνει προ εβδομάδων για κατοχή μετοχών από τη σύζυγο του κ. Σούνακ σε πρακτορείο επαγγελματιών παιδικής φροντίδας.

Το «συμφέρον» το οποίο ενδεχομένως ο κ. Σούνακ όφειλε να δηλώσει έχει να κάνει με την πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για υψηλότερα κονδύλια προς εκπαίδευση και πρόσληψη περισσότερων επαγγελματιών στον τομέα της φροντίδας ανηλίκων.

Ο Κώδικας Διαγωγής των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων με βάση τον οποίο διεξάγονται οι έρευνες από τον ανεξάρτητο επίτροπο προβλέπει πως οι βουλευτές «πρέπει πάντοτε να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς στη δήλωση οποιουδήποτε σχετικού συμφέροντος σε οποιαδήποτε διαδικασία στη Βουλή ή στις επιτροπές της και σε οποιαδήποτε επικοινωνία με υπουργούς, βουλευτές, δημόσιους αξιωματούχους ή κατόχους δημοσίων αξιωμάτων».

Η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ακσάτα Μούρτι, κληρονόμος τεράστιας περιουσίας στην Ινδία, έχει μετοχές στη λονδρέζικη εταιρεία παιδικής φροντίδας Koru Kids, ένα δεδομένο το οποίο είχε δεν είχε δημοσιοποιήσει ο κ. Σούνακ όταν ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 4 δισεκατομμυρίων λιρών για τον τομέα στον πρόσφατο κυβερνητικό προϋπολογισμό.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο «ευχαρίστως θα βοηθήσει τον επίτροπο να διευκρινίσει πώς αυτό έχει με διαφάνεια δηλωθεί ως υπουργικό συμφέρον».

Πηγή: skai.gr