Βρετανία: Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊου μειώνουν κατά 2/3 τη μετάδοσή του

0
17

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως πέρα από τη μείωση της σοβαρής νόσησης, και επομένως των νοσηλειών και των θανάτων, μειώνουν και κατά 2/3 τη μετάδοση του ιού και επομένως τις λοιμώξεις.

Αυτό σύμφωνα με την Daily Telegraph είναι το συμπέρασμα των πρώτων μαζικών αναλύσεων για την επίδραση των εμβολίων από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) που θα παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ενόψει της παρουσίασης του οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown που θα κάνει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, ο υψηλός βαθμός αποτροπής μετάδοσης του κορωνοϊού εξασφαλίζεται ήδη από την πρώτη δόση τόσο του εμβολίου της Pfizer όσο και της AstraZeneca.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι έως κατά 85% αποτελεσματικό έναντι του κορωνοϊού ήδη από την πρώτη δόση.

Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγηθεί πάνω από 16,4 εκατομμύρια πρώτες δόσεις των δύο εμβολίων στους πιο ευπαθείς και στους ηλικιωμένους πολίτες, συγκεκριμένα στο 99% των πολιτών ηλικίας 75-79 ετών και στο 93% των άνω των 80 ετών.

Το δείγμα των αναλύσεων από την PHE αφορά κυρίως το εμβόλιο της Pfizer που χορηγείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλά και στο μικρότερο σώμα δεδομένων για το εμβόλιο της AstraZeneca (που άρχισε να χορηγείται έναν μήνα αργότερα) διαπιστώνεται παρόμοιος βαθμός προστασίας στις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει στην Telegraph ότι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη χρήση των εμβολίων στον «πραγματικό κόσμο» είναι «πολύ ενθαρρυντικά» και συνάδουν με τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca μειώνει τη μετάδοση του ιού κατά 67% και αποτρέπει την ανάγκη νοσηλείας.

Τα στοιχεία αυτά θα μελετηθούν διεξοδικά από τον Μπόρις Τζόνσον και τους επιστημονικούς του συμβούλους, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα βήματα εξόδου από το lockdown από την υπουργική ομάδα συντονισμού των δράσεων κατά της πανδημίας.

Ξεχωριστά στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν πως οι λοιμώξεις από κορωνοϊό μειώνονται κατά 50% κάθε δύο εβδομάδες και με αυτούς τους ρυθμούς θα μειωθούν από περίπου 12.000 ημερησίως αυτή τη στιγμή σε τριψήφιο αριθμό στα μέσα Απριλίου.

Τα κρούσματα μεταξύ των πολιτών άνω των 80 ετών έχουν μειωθεί κατά 38% μέσα στο Φεβρουάριο, στις ηλικίες 70-79 κατά 35,6% και στους πολίτες 60-69 ετών κατά 31,2%.

Η μελέτη από το Ισραήλ έγινε σε δείγμα 7.000 εμβολιασθέντων μελών υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου Sheba Medical Centre, του μεγαλύτερου της χώρας.

Παρατηρήθηκε μείωση κατά 85% στη συμπτωματική νόσηση από την COVID-19 σε διάστημα 18-25 ημερών από την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Μείωση καταγράφηκε και στους μη συμπτωματικούς φορείς. Κατά μέσο όρο το σύνολο την λοιμώξεων μειώθηκε κατά 75%.

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων. Ένας εκ των Ισραηλινών ερευνητών δήλωσε ότι είναι λογικό να θεωρήσει κανείς ότι η αποτελεσματικότητας της μίας δόσης διατηρείται και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Βρετανία χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη, κατόπιν σύστασης του Ενιαίου Κέντρου Εμβολιασμών.

Πηγή: skai.gr