Βρετανία: Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή Cobra για τα μέτρα της πανδημίας

0
94

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τηλεσύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, πραγματοποιείται το απόγευμα στο Λονδίνο με αντικείμενο την παράταση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Της σύσκεψης θα προΐσταται ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ που αντικαθιστά τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου St Thomas προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό, αλλά με την κατάσταση της υγείας του να βελτιώνεται, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Τζόνσον είχε ανακοινώσει στις 23 Μαρτίου, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία, ότι τα μέτρα θα επαναξιολογούνταν σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα.

Στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο, τονίζουν ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε σήμαινε ότι σχεδιαζόταν άρση των περιορισμών. Αντιθέτως, κυβερνητικά στελέχη λένε πως αυτό που εξετάζεται δεν είναι αν θα παραταθούν τα μέτρα, αλλά ενδεχόμενο αυστηροποίησής τους.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε το πρωί ότι οι περιορισμοί δεν πρόκειται να αρθούν για αυτό το Σαββατοκύριακο, που είναι το Πάσχα καθολικών και αγγλικανών, καλώντας τον κόσμο να μείνει στο σπίτι.

Ωστόσο, η καλοκαίρια αυτών των ημερών δημιουργεί ανησυχίες ότι κάποιοι πολίτες θα επιχειρήσουν να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους Times, οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να συντονιστούν στέλνοντας το μήνυμα περί ανάγκης τήρησης των κανόνων κοινωνικής απομόνωσης.

Η σημερινή σύσκεψη θα περιλαμβάνει και τους ηγέτες των αποκεντρωμένων τοπικών κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Αναμένεται να καθορίσει τη διαδικασία λήψης απόφασης για παράταση των περιοριστικών μέτρων εν τη απουσία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Sky News, η απόφαση θα ληφθεί σε ειδική σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, αφού θα έχουν αναλυθεί τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης.

Ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης της κομητείας του Νορθάμπτονσιρ Νικ Άντερλι δήλωσε ότι «οι τρεις εβδομάδες χάριτος τελείωσαν», προειδοποιώντας ότι πλέον η αστυνόμευση θα είναι πιο αυστηρή, με πρόστιμα και ενδεχομένως διώξεις για όσους δεν τηρούν τους κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας.

Εν τω μεταξύ, ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Δε ζήτω ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά τη στρατηγική. Είναι απίστευτα δύσκολο για τους ανθρώπους και χρειάζεται να ξέρουμε ότι υπάρχουν σχέδια και ποια είναι αυτά», είπε ο κ. Στάρμερ.

Πηγή: skai.gr