Βρετανία: Σε ετοιμότητα για 2ο κύμα κορωνοϊού καλούν αξιωματούχοι υγείας

0
75

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβος

Την ανάγκη να υπάρξει μία «ταχεία και με το βλέμμα στο μέλλον αξιολόγηση» της ετοιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού επισημαίνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι επικεφαλής βρετανικών ιατρικών συλλόγων.

«Ενώ το μελλοντικό σχήμα της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύσκολο να προβλεφθεί, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τοπικές εξάρσεις είναι αυξανόμενα πιθανές και ένα δεύτερο κύμα ένα πραγματικό ρίσκο», αναφέρει η επιστολή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των Βασιλικών Συλλόγων Ιατρών, Χειρουργών, Οικογενειακών Ιατρών και Νοσηλευτικής, καθώς και ο πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας απευθύνουν την προειδοποίησή τους μία ημέρα μετά από την προαναγγελία της περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Ιουλίου που έκανε ο πρωθυπουργός Τζόνσον.

Κατά τους υπογράφοντες την επιστολή, «πολλά στοιχεία της υποδομής που χρειάζεται για να περιοριστεί ο ιός αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους, αλλά παραμένουν ουσιώδεις προκλήσεις».

Προσθέτουν ότι πέρα από την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των πολυεπίπεδων συνεπειών του πρώτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η χώρα είναι έτοιμη «για τη δεύτερη φάση».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 47% των πολιτών θεωρεί ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που περιλαμβάνει το άνοιγμα της εστίασης, των κομμωτηρίων, των μουσείων και των χώρων λατρείας με μείωση της κοινωνικής απόστασης από δύο μέτρα σε ένα, γίνεται «πάνω-κάτω τη σωστή στιγμή».

Το 37% δηλώνει ότι η χαλάρωση γίνεται πρόωρα και το 7% ότι η χαλάρωση θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

Επιστήμονες έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο το σύστημα ιχνηλάτησης επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επόμενης φάσης των μέτρων της πανδημίας.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι η χαλάρωση των μέτρων από την κυβέρνηση συνιστά μία λογική απόφαση μετά από ζύγισμα των ρίσκων που υπάρχουν. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν οι πολίτες εκλάβουν αυτό το νέο βήμα ως έναυσμα επιστροφής στην προ κορωνοϊού καθημερινότητα και συνήθειες, τότε σίγουρα θα υπάρξει νέα έξαρση του ιού.

Πηγή: skai.gr