Βρετανία: Πτωτική τάση κρουσμάτων κορωνοϊού -Προειδοποίηση για "πρωτοχρονιάτικο lockdown"

0
163

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 25% σε μία εβδομάδα με βάση τα νεότερα επίσημα στοιχεία.

Κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 17.555 κρούσματα, αριθμός που ανεβάζει τον απολογισμό της εβδομάδας σε 121.306 επιβεβαιωμένους φορείς.

Το προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 163.061 νέα κρούσματα.

Οι θάνατοι του νεότερου 24ώρου ήταν 498, μειωμένοι από τους 696 της Τετάρτης, που ήταν ο χειρότερος απολογισμός από τις 5 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον ενδείξεις σταθεροποίησης των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται ενώ το 99% του πληθυσμού της Αγγλίας (πλην των κατοίκων των νήσων Γουάιτ και Σίλι και της Κορνουάλης) ανακοινώθηκε πως από την Τετάρτη που λήγει το lockdown θα τεθούν υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της δεύτερης και τρίτης βαθμίδας του νέου συστήματος που θα εφαρμοστεί για τη συγκράτηση του κορωνοϊού.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι αν και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, οι πολίτες δε θα πρέπει να εφησυχάσουν και η διατήρηση περιορισμών ανά περιοχή είναι αναγκαίοι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός «πρωτοχρονιάτικου εθνικού lockdown».

Όπως πρόσθεσε, το νέο σύστημα διαβαθμισμένων περιορισμών αποσκοπεί στη μείωση της τιμής R του ρυθμού διασποράς του κορωνοϊού κάτω από τη μονάδα. Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση ανά περιοχή θα αξιολογείται κάθε 14 ημέρες.

Επανέλαβε δε την ελπίδα ότι «έως την άνοιξη» ο συνδυασμός των μαζικών διαγνωστικών τεστ στην κοινότητα και των εμβολίων θα επιτρέψει τον τερματισμό της «εποχής των περιορισμών».

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr