Βρετανία: Πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid για είσοδο σε παμπ και εκδηλώσεις εξετάζει η κυβέρνηση

0
74

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την προσαρμογή της εφαρμογής του συστήματος υγείας NHS για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ώστε να χρησιμοποιείται από πολίτες για να επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Κατά την παρουσίαση του οδικού χάρτη για τη σταδιακή άρση του lockdown ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μελέτη για τη σκοπιμότητα χρήσης «πιστοποιητικών εμβολιασμού» που θα χρησιμοποιούνται για την είσοδο των πολιτών σε παμπ και άλλα καταστήματα εστίασης, σε θέατρα, εκδηλώσεις και γενικότερα σε χώρους συνάθροισης.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει αντίθετη με έναν τέτοιο μέτρο λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε διακρίσεις, αλλά αναθεώρησε αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και τομείς είχαν προαναγγείλει ότι θα ζητούν αποδεικτικό εμβολιασμού για να επιτρέπουν την είσοδο στο κοινό.

Ο κ. Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η μελέτη θα εξετάσει πέρα από τα πρακτικά και τα «βαθιά και περίπλοκα» ζητήματα που ανακύπτουν, που είναι «επιστημονικής, ηθικής, φιλοσοφικής και δεοντολογικής» φύσης.

Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, της μελέτης θα προΐσταται ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.

Οι Times αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπορεί ο κάθε πολίτης να αποδεικνύει μέσω της εφαρμογής του NHS είτε ότι έχει εμβολιαστεί, είτε σε περίπτωση που δεν μπορεί για λόγους υγείας ή δε θέλει να εμβολιαστεί να μπορεί να αποδεικνύει πως έχει πρόσφατα υποβληθεί σε τεστ που βγήκε αρνητικό.

Το πόρισμα και οι συστάσεις αυτής της κυβερνητικής μελέτης θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί πριν από το τελικό στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων στις 21 Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr