Βρετανία: Μια 90χρονη ο 1ος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο της Pfizer εκτός δοκιμών

0
33

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε η πρώτη γυναίκα που εμβολιάστηκε κατά της COVID-19 στην έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος του εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου NHS. H κα Κίναν έλαβε το εμβόλιο της Pfizer στις 6.31 το πρωί τοπική ώρα σε νοσοκομείο του Κόβεντρι.

Το NHS έχει στη διάθεση του 800.000 δόσεις του εμβολίου, το οποίο για την ώρα θα χορηγείται μόνο σε νοσοκομεία, πριν αρχίσει να μεταφέρεται πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα σε περίπου χίλια τοπικά εμβολιαστικά κέντρα και σε οίκους ευγηρίας. Από την αρχή του έτους θα αρχίσουν να λειτουργούν και περίπου δέκα μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών.

Οι πρώτοι που λαμβάνουν το εμβόλιο είναι πολίτες άνω των 80 ετών, το νοσηλευτικό προσωπικό που χορηγεί τα εμβόλια, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και εφόσον περισσέψουν δόσεις από την πρώτη παρτίδα του σκευάσματος και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Οι πολίτες καλούνται να μην προσέρχονται στα νοσοκομεία ζητώντας να εμβολιαστούν χωρίς να έχουν προσκληθεί.

Σε δήλωσή του ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «τεράστιο βήμα» στη μάχη της χώρας κατά του κορωνοϊού. Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα πάρει χρόνο και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr