Βρετανία-Κορωνοϊός: Lockdown σε όλη την Αγγλία ανακοίνωσε ο Τζόνσον – Ανοιχτά τα σχολεία

0
42

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ένα δεύτερο lockdown για την Αγγλία που θα ισχύσει έως τις 2 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως είπε, χωρίς πρόσθετα μέτρα η χώρα κινδυνεύει να βλέπει πολλές χιλιάδες θανάτους την ημέρα, θανάτους περισσότερους από του Απριλίου, ενώ σχολίασε ότι ο κορεσμός του δημοσίου συστήματος υγείας θα ήταν «μία ιατρική και ηθική καταστροφή», με τους γιατρούς να καλούνται στην ουσία να επιλέξουν «ποιος θα ζήσει και προς θα πεθάνει».

Από την προσεχή Πέμπτη, λοιπόν, οι κάτοικοι της Αγγλίας καλούνται να μη βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για λόγους εκπαίδευσης, εργασίας (όταν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι), άσκησης (χωρίς όριο στο πόσες φορές μπορεί να ασκηθεί κανείς), για αγορά τροφίμων και φαρμάκων αν δεν μπορούν να τα προμηθευθούν διαφορετικά και για ιατρικούς λόγους ή για παροχή βοήθειας σε ευπαθείς συμπολίτες. Στο πλαίσιο των περιορισμένων μετακινήσεων, οι πολίτες καλούνται να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό παρά μόνο για λόγους εργασίας.

Απαγορεύονται οι συναντήσεις μεταξύ ατόμων που δε συγκατοικούν σε κλειστό χώρο, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση με μόνο ένα άτομο από άλλο σπίτι σε υπαίθριο χώρο. Προβλέπεται ξανά η συγκρότηση μιας λεγόμενης «φούσκας» υποστήριξης ευπαθών ατόμων, καθώς πλέον και η φροντίδα παιδιών από συγκεκριμένους συγγενείς ή φίλους όταν οι γονείς εργάζονται.

Ιατρικά ευάλωτοι πολίτες και οι άνω των 60 καλούνται να επιδεικνύουν πρόσθετη προσοχή, όχι όμως να θέσουν εαυτούς σε απομόνωση όπως την άνοιξη.

Σε όλη την αγγλική επικράτεια θα κλείσουν τα καταστήματα εστίασης και τα καταστήματα που δεν πωλούν αναγκαία είδη. Θα εξαιρούνται εστιατόρια που κάνουν γεύματα σε πακέτο και παράδοση κατ’ οίκον. Κλείνουν όλοι οι χώροι αναψυχής και διασκέδασης, γυμναστήρια και κομμωτήρια.

Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και κολέγια και οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι υπαίθριες παιδικές χαρές, ενώ θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες, καθώς και η λειτουργία αγροκτημάτων, δικαστηρίων και του κοινοβουλίου. Όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να εργάζονται από το σπίτι εφόσον είναι δυνατό.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε δε ότι παρατείνεται για ένα μήνα έως το τέλος Νοεμβρίου το πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας, με την πληρωμή από το κράτος του 80% του μισθού ιδιωτικών υπαλλήλων που τελούν υπό αναστολή εργασίας. Το πρόγραμμα επρόκειτο να λήξει σήμερα Σάββατο.

Τα μέτρα θα υποβληθούν στο κοινοβούλιο την Τρίτη και θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη, πριν αρχίσουν να ισχύουν ένα λεπτό μετά από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Με τη λήξη αυτού του νέου lockdown κάθε περιοχή της Αγγλίας θα επιστρέψει σε κάποια από τις τρεις ισχύουσες βαθμίδες περιοριστικών μέτρων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση εκείνη την περίοδο.

Ο κ. Τζόνσον είπε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, «ίσως πολύ διαφορετικά», αλλά ελπίζει τα μέτρα να αποδώσουν και να επιτρέψουν στις οικογένειες να γιορτάσουν μαζί.

Τα μέτρα υπαγορεύονται από την επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, με την επιστημονική επιτροπή SAGE να εκτιμά ότι ήδη οι θάνατοι βρίσκονται στην τροχιά του «εύλογου χειρίστου σεναρίου» που προβλέπει 85.000 θύματα.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποίησαν ότι σε τρεις εβδομάδες θα υπάρξει κορεσμός των μονάδων εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα κρούσματα και οι νοσηλείες φορέων του ιού είναι ήδη σε τροχιά χειρότερη από το ίδιο εύλογο χείριστο σενάριο.

Ο Αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι, που πλαισίωνε τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι πλέον σε όλη τη χώρα υπάρχει «σημαντικός ρυθμός αύξησης» των κρουσμάτων, με τους εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους να δείχνουν ότι κάθε μέρα στην Αγγλία υπάρχουν στην πραγματικότητα περίπου 50.000 νέα κρούσματα.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς ανέφερε από την πλευρά του ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα στις αρχές Δεκεμβρίου τα νοσοκομεία της χώρας θα ξεπεράσουν τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών Covid σε σύγκριση με την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Συμπλήρωσε ότι αυτό συνεπάγεται πως γύρω στις 8 Δεκεμβρίου η χώρα θα φτάσει στον αριθμό των θανάτων της κορύφωσης του πρώτου κύματος, με κίνδυνο ο αριθμός αυτός να γίνει ακόμα μεγαλύτερος.

Σημειώνεται ότι το lockdown που ανακοινώθηκε αφορά μόνο την Αγγλία. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία έχουν ήδη εφαρμόσει δικές τους εκδοχές αυστηρότατων περιορισμών, όπως και η Σκωτία, η οποία απαγόρευσε τις μετακινήσεις από και προς την Αγγλία.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το κατά πόσο παραδέχεται ότι καθυστέρησε να οδηγήσει τη χώρα σε αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς αγνοώντας σύσταση της επιτροπής SAGE στα τέλη Σεπτεμβρίου για επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων. Η απάντησή του ήταν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη σωστή ισορροπία στα μέτρα που αποφασίζει.

Πηγή: skai.gr