Βρετανία: Καθυστερεί η ανακοίνωση χωρών που θα εξαιρούνται από καραντίνα – Η αναφορά στην Ελλάδα

0
88

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τον εκνευρισμό των επαγγελματιών του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα έχει προκαλέσει στη Βρετανία η καθυστέρηση ανακοινώσεων από την κυβέρνηση αναφορικά με τις χώρες από τις οποίες οι αφίξεις θα εξαιρούνται από την υποχρέωση καραντίνας 14 ημερών.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς προανήγγειλε το νέο μέτρο των εξαιρέσεων τη Δευτέρα. Η λίστα των θεωρούμενων ασφαλών χωρών αναμενόταν αρχικά την Τετάρτη, αλλά τελικά πιστεύεται ότι θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Σε καραντίνα θα πρέπει να μπαίνουν όσοι αφίκνυνται από τις «κόκκινες» χώρες της λίστας, που πιστεύεται ότι θα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με την Telegraph, στην «πράσινη» και «πορτοκαλί» κατηγορία από τις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις χωρίς καραντίνα θα περιλαμβάνονται περίπου 75 χώρες, που αυξάνονται σε 95 σύμφωνα με τους Times. Μεταξύ αυτών θα είναι η Ελλάδα.

Εκπρόσωπος εκατοντάδων ταξιδιωτικών εταιρειών που από την αρχή είχαν αντιταχθεί στο μέτρο της καραντίνας, δήλωσε ότι «κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα χαμένων κρατήσεων και πιθανώς περισσότερων απωλειών θέσεων εργασίας στον ταξιδιωτικό τομέα».

Οι αφίξεις χωρίς καραντίνα από αυτές τις δεκάδες χώρες αναμένεται να ισχύουν από τις 6 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο, πέρα από την Ελλάδα ίσως υπάρξουν και άλλες χώρες που δε θα δέχονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τουλάχιστον τα μέσα Ιουλίου, λόγω των ανησυχιών για τους συγκριτικά ακόμα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Κληθείς το πρωί να δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των ασφαλών χωρών, ο κ. Σαπς φάνηκε να επιρρίπτει την ευθύνη στην τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, καθώς είπε ότι «για να ανακοινωθεί αυτό το μέτρο θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει η σκωτσέζικη κυβέρνηση».

Η τοπική Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον είχε διαμαρτυρηθεί διότι οι αποφάσεις για άρση της καραντίνας είχαν ληφθεί χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της. Έκτοτε έχει πει ότι θέλει να μελετήσει τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία στη Σκωτία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει να συνεχιστεί η καραντίνα για τις αφίξεις στα διεθνή αεροδρόμια Εδιμβούργου και Γλασκώβης.

Πηγή: skai.gr