Βρετανία: Γιατί «τρενάρει» τις ανακοινώσεις για άρση των περιορισμών ο Τζόνσον

0
76

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει τελικά ο Μπόρις Τζόνσον το σχέδιο της κυβέρνησής του για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στη Βρετανία. Θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη, όπως ορίζει ο νόμος, η ανανέωση των μέτρων που είναι σε ισχύ από τις 23 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή διάσκεψη με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας της Σαουδικής Αραβίας και της ΕΕ για να συζητήσουν τη συλλογική χρηματοδότηση των προσπαθειών για ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η καθυστέρηση στις εξαγγελίες του κ. Τζόνσον, που αρχικά αναμένονταν την Πέμπτη, αποφασίστηκε ώστε να έχουν χρόνο οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης να μελετήσουν πορίσματα σημαντικής έρευνας του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής. Τα πορίσματα, που θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται από σήμερα, θα δώσουν μία σαφέστερη ένδειξη τόσο για τη διασπορά του ιού στη χώρα όσο και για το βαθμό μεταδοτικότητάς του, τη γνωστή πλέον τιμή ‘R’.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ορισμένες από τις σκέψεις της κυβέρνησης για τη χαλάρωση των μέτρων, καθώς επικαλούνται επτά σχέδια εγγράφων του Υπουργείου Επιχειρήσεων με μέτρα για διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι θα πρέπει αυστηρά να μη μοιράζονται γραφεία, οι καντίνες στις επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό όσων θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες ανά πάσα στιγμή.

Οι εταιρείες θα πρέπει να καταρτίσουν πρόγραμμα κλιμακωτών βαρδιών και να έχουν ορίσει με εμφανή σημάδια αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ θέσεων υπαλλήλων, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι συσκέψεις με φυσική παρουσία. Θα συνεχιστεί να ενθαρρύνεται η εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό.

Ο Guardian προσθέτει ότι οι πρώτοι μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία στις αρχές Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είναι οι μαθητές της αντίστοιχης 6ης δημοτικού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun προ ημερών, η ημερομηνία στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση για την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων είναι η 26η Μαΐου.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι τελευταίοι τομείς που θα βγουν από την ουσιαστική απαγόρευση λειτουργίας είναι οι τομείς της εστίασης και κυρίως της φιλοξενίας, ενώ θα συνεχίζουν για καιρό να απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα μαζικό πρόγραμμα «ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης» φορέων του κορωνοϊού και των επαφών τους, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι μια τέτοια επιχείρηση θα έπρεπε να λειτουργεί στη χώρα από τις αρχές Μαρτίου.

Πέρα από έναν «στρατό» 18.000 εθελοντών και κρατικών υπαλλήλων που η κυβέρνηση έχει πει ότι θα εκπαιδεύσει για να εντοπίζει τις επαφές των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού, από σήμερα θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά στην απομονωμένη Νήσο Γουάιτ των 140.000 κατοίκων στη Μάγχη μια νέα εφαρμογή για έξυπνες συσκευές του εθνικού συστήματος υγείας NHS, που θα ενημερώνει τον χρήστη αν βρίσκεται κοντά σε κάποιον άλλο χρήστη με συμπτώματα του ιού.

Οργανισμοί προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχία για το βαθμό παραβίασης της ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων από τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Τις ανησυχίες αυτές θα επιχειρήσουν να καθησυχάσουν με εμφάνισή τους ενώπιον αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής το απόγευμα η Επίτροπος Πληροφοριών Ελίζαμπεθ Ντέναμ και ο επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας του NHS Μάθιου Γκόουλντ.

Οι ανησυχίες αυτές επιτείνονται πάντως από το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Guardian ότι η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με τεχνολογικές εταιρείες για τη δημιουργία ενός «βιομετρικού διαβατηρίου ανοσίας» που θα αποδεικνύει ότι ένας πολίτης έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού και επομένως δυνητική ανοσία, ώστε να κινείται πιο ελεύθερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρακτική αυτή θα περιλαμβάνει σαρώσεις προσώπου και λήψη βιομετρικών δεδομένων από τους πολίτες.

Οι Times αναφέρουν, εξάλλου, ότι τεστ αντισωμάτων από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Roche, που ήδη εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, ελέγχεται από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας και ενδεχομένως να είναι διαθέσιμο στη Βρετανία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή διάσκεψη με τους υπόλοιπους ηγέτες, χωρίς τη συμμετοχή πάντως ΗΠΑ και Κίνας, ο Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει σε κοινή δράση για τη διαχείριση «του πιο επείγοντος κοινού εγχειρήματος στη διάρκεια της ζωής μας».

Σκοπός είναι η συγκέντρωση 6 δισεκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ και εμβολίου κατά της Covid-19. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει 338 εκ. λίρες σε αυτό το εγχείρημα, ως μέρος των συνολικά 744 εκ. λιρών που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη πρέπει να συνεργαστούμε για να χτίσουμε μία απόρθητη ασπίδα γύρω από όλους τους ανθρώπους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αναπτύσσοντας και παράγοντας μαζικά ένα εμβόλιο», θα πει στη διάσκεψη ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Είναι η ανθρωπότητα κατά του ιού», θα προσθέσει καλώντας σε συλλογική δράση.

Πηγή: skai.gr