Βρετανία: Εν αναμονή οικονομικών μέτρων ενώ οι απολύσεις πλησιάζουν τις 200.000

0
66

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας σε γνωστές επιχειρήσεις έχουν χαθεί στη Βρετανία λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις σχετικές ανακοινώσεις του τελευταίου διαστήματος που συγκέντρωσε η Daily Mail.

Οι απολύσεις έχουν σημειωθεί κυρίως στους τομείς της λιανικής, του τουρισμού και του ταξιδιού και στον κατασκευαστικό τομέα.

Η βρετανική εφημερίδα έχει μετρήσει 59 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει συνολικά 195.000 απολύσεις επικαλούμενες τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Μεταξύ αυτών το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου που έχει προαναγγείλει απώλειες 25.000 θέσεων εργασίας, οι Βρετανικές Αερογραμμές που κόβουν 12.000 εργαζόμενους και η Rolls-Royce με 9.000 απολύσεις.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, μέσα σε μία ημέρα, το πολυτελές πολυκατάστημα Harrods, ο όμιλος John Lewis, τα δημοφιλή εστιατόρια Cafe Rouge και ο όμιλος καταστημάτων ένδυσης Arcadia ανακοίνωσαν συνολικά 14.000 απολύσεις.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, η διοίκηση της εξαιρετικά δημοφιλούς αλυσίδας έτοιμων γευμάτων Pret A Manger ανακοίνωσε πως κλείνει τουλάχιστον 30 καταστήματα λόγω «σημαντικής οικονομικής ζημιάς», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 1.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα υπολογίζεται ότι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε περικοπές θέσεων εργασίας. Πλέον 2,8 εκατομμύρια πολίτες διεκδικούν το ενιαίο κοινωνικό επίδομα που καλύπτει και τους ανέργους.

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε ισχύ έκτακτο πρόγραμμα κάλυψης του 80% του μισθού περίπου 9,3 εκατομμυρίων ιδιωτικών υπαλλήλων, ένα πρόγραμμα που λήγει τον Οκτώβριο.

Επίσης, στηρίζει με έκτακτη χρηματοδότηση περίπου 2,6 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους.

Αναλυτές προειδοποιούν πως όταν αυτή η έκτακτη και πρωτοφανής κυβερνητική στήριξη ολοκληρωθεί, πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τα στοιχεία έρχονται δύο ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για μέτρα τόνωσης της αγοράς και της οικονομίας, σε μια ομιλία που έχει χαρακτηριστεί ως «μίνι προϋπολογισμός».

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Σούνακ να επικεντρωθεί σε «δουλειές, δουλειές και δουλειές» με τα μέτρα που θα εξαγγείλει.

Το Υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, ανακοίνωσε την Κυριακή ένα πακέτο ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη των τεχνών και του θεάματος, καθώς τα θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι ακόμα δεν έχει επιτραπεί να ανοίξουν.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr