Βρετανία: Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού τελικά η είσοδος σε εκδηλώσεις σύμφωνα με δημοσιεύματα

0
95

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει πως η επίδειξη αποδεικτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δε θα είναι τελικά υποχρεωτική για την είσοδο πολιτών σε μαζικές εκδηλώσεις, όπως μουσικά φεστιβάλ και αθλητικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με την Daily Mail, θα εναπόκειται στους διοργανωτές τέτοιων καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων να ζητούν ή όχι από τους κατόχους εισιτηρίων πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αναμένεται π.χ. να απαιτείται αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες της Premier League.

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την ημέρα κατάργησης των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, στις 19 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Sun αναφέρει ότι επίσης μετά από τις 19 Ιουλίου θα καταργηθεί η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης για τους πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η υποχρέωση απομόνωσης θα αντικατασταθεί από την υποχρέωση ενός γρήγορου διαγνωστικού τεστ επί δέκα ημέρες.

Από το Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να αντικατασταθεί με καθημερινά τεστ και η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης για μαθητές που θα έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι αποφάσεις αυτές καθίστανται πιο εύκολες για την κυβέρνηση Τζόνσον μετά από την υποστήριξη που φέρεται να εξέφρασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι για την άρση των εναπομείναντων περιορισμών στις 19 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο καθηγητής Γουίτι είπε στους υπουργούς ότι μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες μεγαλύτερες ελευθερίες το καλοκαίρι ενόψει ενός «πολύ πιο δύσκολου» χειμώνα.

Το σχέδιο άρσης των περιορισμών βασίζεται στο γεγονός ότι παρά τις σημαντικές αυξήσεις των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, οι αυξήσεις σε νοσηλείες και θανάτους παραμένουν πολύ χαμηλότερες, λόγω των εμβολίων.

Πηγή: skai.gr