Βρετανία: «Ανταρσία» Συντηρητικών βουλευτών κατά περιορισμών που θα αντικαταστήσουν το lockdown

0
152

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αντιμέτωπος με «ανταρσία» από δεκάδες βουλευτές του βρίσκεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον μετά από την ανακοίνωση των λεπτομερειών για το σύστημα περιοριστικών μέτρων που θα αντικαταστήσει το lockdown στην Αγγλία από την ερχόμενη Τετάρτη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 99% του πληθυσμού της Αγγλίας, πάνω από 55 εκατομμύρια πολίτες, θα υπάγεται στις δύο αυστηρότερες βαθμίδες περιορισμών, με μόνο την Κορνουάλη και τις νήσους Γουάιτ και Σίλι στην πρώτη βαθμίδα.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαγόρευση μίξης νοικοκυριών σε κλειστούς χώρους, όριο έξι ατόμων στις συναντήσεις σε υπαίθριους χώρους, κλειστές παμπ και μπαρ στην τρίτη βαθμίδα, καθώς και αποφυγή μετακινήσεων από και προς περιοχές που βρίσκονται στην αυστηρότερη βαθμίδα.

Παρόλα αυτά, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια και χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα.

Κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών ζητούν από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις αναλύσεις που δείχνουν ποιον αντίκτυπο θα έχουν τα μέτρα αυτά στο περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και τις εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίδραση βουλευτών, ακόμα και υφυπουργών, που εκπροσωπούν περιοχές οι οποίες πριν από το γενικό lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου υπάγονταν στην πρώτη βαθμίδα περιορισμών και τώρα έχουν βρεθεί στη δεύτερη βαθμίδα.

Ο επικεφαλής της Ομάδας 1922 της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει δύσκολα στον εαυτό της υποχρεώνοντας σχεδόν όλη την Αγγλία σε παράταση των αυστηρών περιορισμών, ακόμα και σε περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται.

Ο Στιβ Μπέικερ, εκ των πιο ένθερμων πολέμιων των περιορισμών λόγω Covid και αναπληρωτής Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας ομάδας Συντηρητικών βουλευτών «Ομάδα Ανάκαμψης Covid» δε δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «αποτρόπαιο αυταρχισμό».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 50 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα στην ψηφοφορία της προσεχούς Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα υποχρεωνόταν να βασιστεί στη θετική ψήφο των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και ακόμα ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ εξετάζει τη στάση που θα τηρήσει, πιστεύεται ότι εν τέλει θα ζητήσει από τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν το σύστημα των διαβαθμισμένων ανά περιοχή περιορισμών.

Πηγή: skai.gr