Βέλγιο: Η κορύφωση τoυ κορωνοϊού έχει παρέλθει – Σκέψεις για άρση του lockdown

0
102

Η άμεση κρίση κορωνοϊού στο Βέλγιο φαίνεται να έχει περάσει την κορύφωσή της καθώς ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με COVID-19 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μηνός, δήλωσαν σήμερα, Δευτέρα, αξιωματούχοι υγείας.

Το Βέλγιο, με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 και σχετιζόμενων με αυτήν θανάτων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως 232 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο χθες, Κυριακή, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 19 Μαρτίου.

«Υπάρχουν αρκετοί δείκτες που πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και συνεχίζουν να πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Εμανουέλ Αντρέ, εκπρόσωπος του συμβουλίου της χώρας για την COVID-19, σε συνέντευξη Τύπου.

«Και ως εκ τούτου, ναι, εξ ορισμού, κατευθυνόμαστε προς αυτό που λέγεται απο-περιορισμός. Δηλαδή προς την προοδευτική διεύρυνση της ζώνης ασφάλειας γύρω μας έτσι ώστε τώρα μελετάμε πώς θα το οργανώσουμε αυτό.»

Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας του Βελγίου αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από τις 4 Μαΐου.

Αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως η χώρα μπορεί επίσης να έχει ξεπεράσει το σημείο κορύφωσης των θανάτων. Το Βέλγιο κατέγραψε σήμερα 168 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φθάσει τους 5.828. Λίγο πάνω από τους μισούς έχουν σημειωθεί σε οίκους ευγηρίας, με τη μεγάλη πλειονότητα αυτών ο θάνατος από COVID-19 να θεωρείται πιθανός αλλά να μην έχει επιβεβαιωθεί. Η συμπερίληψη τέτοιων περιστατικών από το Βέλγιο στους θανάτους από COVID-19 εξηγεί εν μέρει γιατί οι αριθμοί της χώρας εμφανίζονται μεταξύ των χειρότερων στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού έως τις 3 Μαΐου, αλλά τώρα επέτρεψε στα καταστήματα ειδών βελτίωσης σπιτιού και στα κέντρα πώλησης ειδών κήπου να ανοίξουν και πάλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr