«Βαθιά συγκλονισμένο» από το ναυάγιο της Πύλου το Βερολίνο, δεν προσδιορίζει αν θα δεχθεί πρόσφυγες

0
31

Τα βλέμματα στραμμένα στην κοινή πολιτική ασύλου και την επίτευξη νόμιμων οδών διαφυγής – Δεν προσδιορίζει η γερμανική κυβέρνηση αν θα δεχθεί πρόσφυγες

Σε μια εκτενή τοποθέτηση και η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ εμφανίστηκε «βαθιά συγκλονισμένη» από το ναυάγιο της Πύλου και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν πρέπει να είμαστε μουδιασμένοι ενώπιον αυτού του γεγονότος, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επίμονα για τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης, καθώς και για τη σύναψη μεταναστευτικών συμφωνιών που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών τονίζει και σε ανάρτησή της στο twitter ότι «θα πρέπει να καταστραφεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους μέσω επικίνδυνων οδών στην Ευρώπη». Για την ίδια καθίσταται πλέον σαφές ότι πρέπει να «συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στη Μεσόγειο και να δεχόμαστε με αλληλεγγύη ανθρώπους που έχουν διασωθεί στη θάλασσα. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε πλέον συμφωνήσει σε έναν μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ».

Δεν προσδιορίζει η γερμανική κυβέρνηση αν θα δεχθεί πρόσφυγες

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά σχετικά με ενδεχόμενες ευρωπαϊκές ευθύνες για το ναυάγιο στην Πύλο στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας, αφού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τους νεκρούς, τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και την ανησυχία για τους αγνοούμενους, παρέπεμψε στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του καγκελαρίου δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του «κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Αντίστοιχα στις δηλώσεις της Νάνσι Φέζερ παρέπεμψε εκ νέου και το γερμανικό υπ. Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι αιτίες του ναυαγίου, «τι ακριβώς συνέβη και ποιες δυνατότητες φυσικά υπήρχαν για να αποφευχθεί αυτό το ναυάγιο», υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ άλλων είναι θέμα των αρμόδιων ελληνικών αρχών «σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων».

Ως προς το κατά πόσο η Γερμανία προσέφερε στην Ελλάδα βοήθεια στο πλαίσιο του ισχύοντος μέχρι τώρα μηχανισμού αλληλεγγύης και ειδικότερα αν πρόκειται να αναλάβει την υποδοχή κάποιων εκ των ναυαγών-προσφύγων, η εκπρόσωπος του υπ. Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ότι «η γερμανική προσφορά βοήθειας ισχύει καταρχήν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει πάντως πραγματικά να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Πηγή: DW – Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: skai.gr