Τζόνσον: Το πιο πιθανό σενάριο είναι το εμπορικό «no deal» με την ΕΕ

0
12

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι θέσεις της κυβέρνησής του και της ΕΕ αναφορικά με μια εμπορική συμφωνία που θα διαδεχθεί από την αρχή του νέου έτους τη μεταβατική περίοδο του Brexit απέχουν ακόμα πολύ

Παρά την απόφαση που λήφθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τζόνσον στην πρώτη δημόσια δήλωσή του σημείωσε: «Ως έχουν τα πράγματα φοβάμαι ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά σε κάποια βασικά πράγματα. Αλλά όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα και θα συνεχίσουμε να μιλάμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το πιο πιθανό πράγμα τώρα είναι ότι έχουμε να ετοιμαστούμε για όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όρους Αυστραλίας (δηλαδή για ένα ‘no deal’)».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως έχει επιτευχθεί πολιτική πρόοδος προς μια εμπορική συμφωνία και η κα Φον ντερ Λάιεν ακούστηκε λίγο πιο θετική, ο Βρετανός ηγέτης απάντησε: «Αν η Ούρσουλα είναι αισιόδοξη, είναι καλό. Αλλά όσο μπορώ εγώ να δω υπάρχουν κάποια σοβαρά και πολύ, πολύ δύσκολα ζητήματα που αυτή τη στιγμή χωρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας θα επέλθει «σαφήνεια και απλοποίηση» που «έχουν τα πλεονεκτήματά τους», αλλά τόνισε ότι δεν είναι αυτή η επιθυμητή κατάληξη. «Αλλά αν χρειαστεί να καταλήξουμε σε αυτή τη λύση, το ΗΒ είναι παραπάνω από προετοιμασμένο», κατέληξε ο κ. Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr