Τζόνσον: «Εκστρατεία» να πείσει τους ηγέτες να μην απαγορευτούν οι εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca

0
10

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών ώστε να τους καλέσει να αντιταχθούν στην όποια πρόταση περί απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ.

Η πρωτοβουλία του κ. Τζόνσον έρχεται μετά από τη σχετική προειδοποίηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που έχουν θορυβήσει τη βρετανική κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι το μήνυμα προς την AstraZeneca, που έχει καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ, είναι πως οι Βρυξέλλες έχουν την επιλογή να απαγορεύσουν τις εξαγωγές.

Κληθείς να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις αυτές ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι η απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων θα ήταν «αντιπαραγωγική» και θα έπληττε τη φήμη της ΕΕ.

Ο κ. Τζόνσον είχε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία με την κα Φον ντερ Λάιεν και τους ομολόγους του από Ολλανδία και Βέλγιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Βρετανός ηγέτης πιθανώς θα μιλήσει μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Μακρόν και την Καγκελάριο Μέρκελ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, κατά το οποίο θα συζητηθεί η πιθανή απαγόρευση εξαγωγών.

Κοινοτικός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι η ΕΕ είναι ενήμερη για την «ενεργή εκστρατεία» της Βρετανίας να πιέσει συγκεκριμένα κράτη μέλη, αλλά τόνισε ότι «όπως και στο παρελθόν, η προσπάθεια διαίρεσης μεταξύ των κρατών μελών δε θα επιτύχει».

Οι Financial Times γράφουν ότι η προειδοποίηση αφορά εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται σε μονάδα της εταιρείας Halix στην Ολλανδία. Κοινοτική πηγή που μίλησε σε Reuters και Bloomberg αναφέρει ότι αν το Λονδίνο ζητήσει εμβόλια από τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής, οι Βρυξέλλες πιθανότατα θα απορρίψουν το αίτημα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ενώ η Pfizer και η AstraZeneca παραδίδουν στη Βρετανία εμβόλια που παρασκευάζονται επί εδάφους της ΕΕ, δεν ισχύει το αντίστροφο ως προς τα εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες επί βρετανικού εδάφους.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Pfizer είχε προειδοποιήσει την ΕΕ κατά της παρεμπόδισης εμβολιαστικών εξαγωγών, επισημαίνοντας ότι απαραίτητα συστατικά του δικού της σκευάσματος κατά του κορωνοϊού που παράγεται στο Βέλγιο εισάγονται από τη Βρετανία.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr