Τζιτζικώστας: Διεκδικούμε την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη Kέντρου Έρευνας και Θεραπείας για τον καρκίνο με την τεχνολογία του CERN

0
159

“Διεκδικούμε την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του νέου Ερευνητικού και Θεραπευτικού Κέντρου του Καρκίνου με την καινοτόμο τεχνολογία του CERN”, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σήμερα, στην έναρξη του τριήμερου συνεδρίου για την έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου με την καινοτόμο αυτή μέθοδο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το θέμα του συνεδρίου αφορά στην “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου με Ιόντα” και εντάσσεται στο πλαίσιο της διακρατικής πρωτοβουλίας SEEIIST (South Eastern European International Institute for Sustainable Technologies), η οποία στηρίζεται σε τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο CERN.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, η διακρατική πρωτοβουλία SEEIIST, μεταξύ άλλων, αφορά στη δημιουργία σε μία από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενός νέου Ερευνητικού Κέντρου Θεραπείας Καρκίνου βασισμένου στη μέθοδο ακτινοβόλησης καρκινικών όγκων με πρωτόνια και βαρέα ιόντα (Αδρονική Θεραπεία). Η θεραπεία με ακτίνες ιόντων, πρόσθεσε, μπορεί να στοχεύει στη ριζική θεραπεία καρκινικών όγκων με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη συμβατική ακτινοθεραπεία, προστατεύοντας παράλληλα τους γειτονικούς υγιείς ιστούς.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι προτεραιότητα για την Περιφέρεια αποτελεί η διαρκής ενίσχυση των εγχώριων επιχειρήσεων καινοτομίας. “Ήδη η Περιφέρεια αξιοποιεί πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ενώ σχεδιάζουμε να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, ως δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Κεντρική Μακεδονία”, σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr