Τσίπρας: Θα ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κυβερνώσα δύναμη ξανά – Live η ομιλία

0
25

Τσίπρας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε και συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς”

Το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής περιέγραψε από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στα μικρότερα κόμματα του προοδευτικού χώρου στα οποία καταλόγισε ότι «εξυπηρετούν το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».

Εξαπολύοντας την επίθεση του καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ ότι «το πρόγραμμά της αντιγράφει τα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού και η τακτική της τον Μακιαβέλι». Ακολούθως υποστήριξε ότι μόνο δύο στρατηγικές επιλογές και μόνο δύο αντίστοιχα προγράμματα συγκρούονται την Κυριακή και πρόσθεσε: «στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ, δεν το κρύβουν, δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς. Σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφυλίους, μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. Μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές τους. Με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή».

Απευθυνόμενος προς τον κόσμο σημείωσε: «Βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλλουν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Η προεκλογική στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη είναι η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε! Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική του».

Ακολούθως ρώτησε: «Θα το δεχτεί αυτό ο δημοκρατικός κόσμος; Ευνοεί κανέναν άλλο, εκτός από τη διαπλοκή και τις ελίτ μια δημοκρατία χωρίς αντίβαρα, χωρίς στιβαρή αντιπολίτευση, χωρίς το οξυγόνο της αντίθεσης και της αντίστασης; Μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση σε μια ελεγχόμενη δημοκρατία τύπου Όρμπαν; Αυτό επιδιώκει η ΝΔ».

Τα μικρότερα κόμμα εξυπηρετούν το σχέδιο Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και στα μικρότερα κόμματα του προοδευτικού χώρου υποστηρίζοντας ότι έχουν αποδεχθεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. «Κλείνουν τα μάτια μπροστά στο ολοφάνερο πια σχέδιο της Δεξιάς. Και της ανοίγουν, είτε το συνειδητοποιούν, ή όχι, το δρόμο. Με τις αντισύριζα εμπάθειες, πέταξαν στα σκουπίδια την ιστορική δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Με την υπονόμευση της απλής αναλογικής. Με τακτικές ελαφρότητας και μικροφιλοδοξίας. Με τον δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

Ξεκαθάρισε ότι «αυτή η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη Δεξιά. Είναι συνδρομή στα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη».

Έβαλε το δικύβευμα των εκλογών και απευθύνθηκε στους πολίτες: «Το διακύβευμα στις 25 του μήνα δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε σταθερότητα, ή κυβέρνηση. Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο. Ασύδοτο. Επικίνδυνο».

Κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «άθλια και επικίνδυνα παιχνίδια με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα, με τη Θράκη και τη μειονότητα και με εργαλείο την ΕΥΠ, που όπως φαίνεται τη θεωρεί εργαλείο στα σχέδιά του, ακόμα και τα προεκλογικά».

Συνεχίζοντας είπε ότι ενώ θέλησαν «να διαχωρίσουν τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα ο ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε ένα μεγάλο μάθημα δημοκρατίας, υπευθυνότητας και πατριωτισμού, που θα το θυμούνται για καιρό. Γιατί με την Πατρίδα εμείς δεν παίζουμε! Στον πάσσαλο της εθνικής ατίμωσης ήθελαν κρεμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και κρεμάστηκε τελικά με απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη ο δικός του υποψήφιος στη Ροδόπη».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη «όταν είναι να διασωθεί ο ίδιος την πληρώνουν άλλοι. Έτσι έκανε με τον ανιψιό του για τις υποκλοπές. Έτσι έκανε και με τρεις υποψήφιους βουλευτές του μέχρι τώρα. Ο ίδιος τους επέλεξε και τους στήριξε. Ο ίδιος τους πέταξε από τα ψηφοδέλτιά του.

Τον Πνευματικό του διαχωρισμού των ασθενών σε άξιους και μη άξιους να σωθούν. Τον Κρικέτο του άγριου ρατσισμού. Και το τελευταίο θύμα, τον κύριο Κατραντζή στη Ροδόπη».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο απέναντι στην Αγία Οικογένεια»

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι έφθασε να «στείλει την κυρία Μπακογιάννη στη Θράκη για να απειλήσει τη μειονότητα σε απευθείας μετάδοση: Αν δεν ψηφίσετε σωστά, ήταν το μήνυμα, θα περάσετε δύσκολα. Και δεν ήταν το μήνυμα αυτό μόνο για τη μειονότητα. Ήταν και είναι για κάθε κοινωνική ομάδα που δεν συμβαδίζει με τη βούληση της Αγίας οικογένειας. Σήμερα η μειονότητα, αύριο οι εκπαιδευτικοί, μεθαύριο οι νοσηλευτές, παραμεθαύριο οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι νέες και οι νέοι».

Έδωσε την δική του απάντηση: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι σε καθεστωτικές λογικές. Θα αγωνιστούμε για λογαριασμό κάθε κοινωνικής ομάδας που αντιστέκεται. Θα αγωνιστούμε για να έχουν όλοι φωνή και δικαιώματα. Θα αγωνιστούμε για τη δημοκρατία.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρός δε σημαίνει μόνο ισχυρή κοινωνία. Αλλά και ισχυρή δημοκρατία».

Κάλεσε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη «κάθε λογικό άνθρωπο, που κατανοεί τι σημαίνει ανεξέλεγκτο καθεστώς. Παρά τις διαφορές και τις επιφυλάξεις τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, να μας ενισχύσουν με τη ψήφο τους την επόμενη Κυριακή, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μη λάβει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Για να αποτρέψουμε την Ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξεκίνησε θέλοντας να μοιάσει στον Μακρόν και έγινε πιστό αντίγραφο του Όρμπαν ακολουθώντας την ίδια πολιτική».

Εξαπάτηση της κοινωνίας

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν παρουσιάζει το αληθινό της πρόγραμμα: «Μέχρι σήμερα, στις εξαγγελίες τους, λένε πράγματα που δεν έχουν σκοπό να υλοποιήσουν. Και κρύβουν επιμελώς άλλα, που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν».

Ακολούθως εξήγησε: «Το αληθινό πρόγραμμά τους δε προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25%, αλλά καθηλωμένο μέσο πραγματικό μισθό την επόμενη τετραετία. Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ, παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν. Δεν προβλέπει αυξήσεις στου δημόσιους υπαλλήλους αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια. Και προβλέπει πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει είτε να αποπέμψει και τον κ. Σκυλακάκη που φανέρωσε την αλήθεια, είτε να ζητήσει μια συγνώμη στους Έλληνες πολίτες. Να τους πει: Συγνώμη σας εξαπάτησα. Και να αποκαλύψει το αληθινό του πρόγραμμα. Όπως αυτό που φανέρωσε άθελά του ο κύριος Πνευματικός. Που μας εξήγησε ότι πρέπει στο ΕΣΥ να γίνεται διαλογή ασθενών με βάση το κόστος της θεραπείας και το προσδόκιμο ζωής. Όποιος δεν έχει προσδόκιμο δε θα παίρνει μια ακριβή θεραπεία. Να πηγαίνει στα ιδιωτικά. Και αν δεν έχει λεφτά, ας πεθάνει. Αυτή είναι η ιδεολογία τους. Και αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας. Αυτοί λογαριάζουν κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Ανθρωπιά ή βαρβαρότητα

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στο ναυάγιο στην Πύλο λέγοντας ότι «σε καμιά περίπτωση, όποιο κι αν είναι το κόστος, δεν πρόκειται να τη βάλουμε στη ζυγαριά κόστους και οφέλους, την ανθρώπινη ζωή. Για αυτό και δε δειλιάσαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους για πολύνεκρο ναυάγιο στη Πύλο. Γιατί δε μπορούμε να ανεχθούμε η χώρα μας, που επί των ημερών μας έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς, τώρα να γίνεται συνώνυμο της βαρβαρότητας. Στο δίλλημα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα έχουμε προ πολλού διαλέξει πλευρά.

Δύο προγράμματα συγκρούονται

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις διαφορές των δύο προγραμμάτων ΣΥΡΙΖ και ΝΔ: «Δεν είναι όμως μόνο στην υγεία που τα προγράμματά μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Είναι στις εργασιακές σχέσεις, στο οκτάωρο και στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Είναι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην αναδιανομή του εισοδήματος. Είναι στη παιδεία, την ενέργεια, το νερό».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ‘Αδωνη Γεωργιάδη και κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη: «θέλουν 180 βουλευτές για να μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα μόνοι τους. Σχέδιο τους, το λένε ανοιχτά, είναι η κατάργηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και έσπευσε το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη να συνηγορήσει υπέρ του κυρίου Μητσοτάκη και του ακροδεξιού υπουργού του. Προτίθεται να συνδράμει, όπως δήλωσε, τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος. Μαζί με την υγεία έχουν βάλει στο επίκεντρο του στόχου τους και την Παιδεία. Για να δώσουν χώρο στην κερδοσκοπία. Παντού και πάντα το κέρδος, ακόμα και σε κρίσιμες για τη ζωή των πολλών υποδομές. Αυτή τη συνταγή εφάρμοσαν για τη ΔΕΗ. Αυτό θέλουν να κάνουν για το νερό, για αυτό και ψήφισαν ρυθμιστική αρχή».

Διεύρυνση της ανισότητας και φτώχεια

Προέβλεψε δε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν θα φέρει ανάπτυξη , «αντιθέτως θα έρθει κοινωνική ένταση. Η πολιτική και κοινωνική αποσύνθεση. Η διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας. Απέναντι σε αυτό το σχέδιο και αυτό το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπαραθέτει ένα δίκαιο, προοδευτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα». Εξήγησε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «προβλέπει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους, 13η σύνταξη, αναδρομικά και 7,5% αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους. Προβλέπει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και βεβαίως την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας, των πολιτών. Προβλέπει ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας. Προβλέπει την οικοδόμηση ενός νέου ΕΣΥ, μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα».

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα  στην Πάτρα 

«Πολίτες της Πάτρας 

Είμαστε πάλι μαζί, εδώ.
Παρόντες όλες και όλοι. 
Στο κάλεσμα της ελπίδας. 
Στο κάλεσμα της δικαιοσύνης. 
Στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και η παρουσία σας σήμερα είναι πολύ πιο σημαντική από τη παρουσία σας πριν από ένα μήνα.
Γιατί είναι μήνυμα εμπιστοσύνης.
Είναι μήνυμα αποφασιστικότητας.

Μαζί θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς του Μάη.
Μαζί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη.
Μαζί όμως θα είμαστε κι από Δευτέρα.

Με τη δική σας στήριξη θα ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη προοδευτική παράταξη, κυβερνώσα δύναμη ξανά.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας.
Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας.
Ούτε και συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς.

Θα παλέψουμε μαζί γιατί έτσι έχουμε μάθει.
Να παλεύουμε και να δίνουμε μάχες.
Να μη φυγομαχούμε.

Μέσα σε μάχες γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Μάχες για τις αξίες και τα ιδανικά μας. 
Μάχες για την πατρίδα. 
Μάχες για την ανθρώπινη ζωή που για μας δεν έχει χρώμα, θρησκεία και εθνικότητα.
Και δεν τη μετράμε ούτε σε ευρώ, ούτε σε ψήφους. 

Μάχες για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους.  

Για  αυτούς τους ανθρώπους πολεμάμε.

Και προσπάθησαν πολλές φορές να μας βγάλουν από τη μέση.
Δε τα κατάφεραν όμως τότε που όλα τα σκιαζε η φοβέρα των δανειστών και των μνημονίων. 
Δεν θα τα καταφέρουν ούτε τώρα. 
Γιατί ξέρουμε ότι χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν δίνονται. 
Ότι οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν. 
Ότι την ιστορία τη γράφουν οι λαοί.  
Και τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο λαός με την ψήφο του βάλει την Κυριακή τη σφραγίδα του. 

Φίλες και φίλοι 
Πολίτες της Πάτρας

Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής δεν είναι ο δεύτερος γύρος μιας εκλογικής αναμέτρησης. 
Είναι μια καινούργια εκλογική αναμέτρηση.
Μια αναμέτρηση αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Με μια απειλητική Δεξιά που επιδιώκει να γίνει καθεστώς.
Και με  νέα διλήμματα, πολύ σκληρότερα, μπροστά στη κάλπη. 

Όσοι προεξοφλούν το αποτέλεσμα καλά θα κάνουν να μη βιάζονται. 
Οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν με βάση ορισμένα νέα δεδομένα. 
Το δυσμενή για τη ζωή τους συσχετισμό, που προέκυψε από τις κάλπες της απλής αναλογικής. 
Τις θέσεις, τη στάση, την έπαρση και την αλαζονεία της ΝΔ στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων. 
Την εθνική ελαφρότητα για τη Θράκη, τις διχαστικές προθέσεις και απειλές, αλλά και όσα αποκάλυψαν υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ για το αληθινό πρόγραμμα και τα σχέδιά της. 

Και με βάση αυτά θα κληθούν να αποφασίσουν ποιον και με πόση δύναμη θέλουν στη θέση της κυβέρνησης. 
Και ποιον και με πόση δύναμη στη θέση της αντιπολίτευσης. 

Και τα διλήμματα, όπως και σε κάθε κάλπη ενισχυμένης αναλογικής είναι σκληρά.
Δεν τα βάζουμε εμείς.

Τα βάζει το εκλογικό σύστημα που δίνει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα. 

Και στην κρίση του λαού τη Κυριακή θα είναι δυο μόνο εναλλακτικές  στρατηγικές και δύο μόνο προγράμματα διακυβέρνησης.
Η στρατηγική και το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Και η στρατηγική και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πρόγραμμα της ΝΔ. 
Και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μόνο που το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Δεν είναι οι πλουσιοπάροχες υποσχέσεις του κυρίου Μητσοτάκη. 
Είναι αυτό που έχει καταθέσει ως πρόγραμμα σταθερότητας, πριν από δύο μήνες, στις Βρυξέλες.
Ότι και να μας λένε, όσα και να υπόσχονται, αυτό είναι.

Χθες επιτέλους, ο καθ’ ύλην αρμόδιος πρώην υπουργός, ο  κύριος Σκυλακάκης ομολόγησε  δημόσια ότι καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσαν στις Βρυξέλες.
Ομολόγησε δημόσια ότι όλα όσα υπόσχονται είναι αέρας κοπανιστός.
Ακοστολόγητα ευχολόγια.
Στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού. 
Γιατί το αληθινό πρόγραμμά τους δε προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25%, αλλά καθηλωμένο μέσο πραγματικό μισθό την επόμενη τετραετία.
Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ, παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν. 
Δε προβλέπει αυξήσεις στου δημόσιους υπαλλήλους αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια. 
Και προβλέπει πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Οφείλει λοιπόν, ο κος Μητσοτάκης είτε να αποπέμψει και τον κο Σκυλακάκη που φανέρωσε την αλήθεια, είτε να ζητήσει μια συγνώμη στους Έλληνες πολίτες.
Να τους πεί : Συγνώμη σας εξαπάτησα.
Και να αποκαλύψει το αληθινό του πρόγραμμα.

Γιατί μέχρι σήμερα, στις εξαγγελίες τους, λένε πράγματα που δεν έχουν σκοπό να υλοποιήσουν.
Και κρύβουν επιμελώς άλλα, που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν.

Όπως αυτό που φανέρωσε άθελά του ο κύριος Πνευματικός. 
Που μας εξήγησε ότι πρέπει στο ΕΣΥ να γίνεται διαλογή ασθενών. 
Με βάση το κόστος της θεραπείας και το προσδόκιμο ζωής. 
Όποιος δεν έχει προσδόκιμο δε θα παίρνει μια ακριβή θεραπεία.
Να πηγαίνει στα ιδιωτικά.
Και αν δεν έχει λεφτά, ας πεθάνει. 

Αυτή είναι η ιδεολογία τους.
Και αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας.
Αυτοί λογαριάζουν κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Αυτή είναι η διαφορά μας.

Η ανθρώπινη ζωή για εμας είναι αυταξία.

Για αυτό ποτέ, σε καμιά περίπτωση, όποιο κι αν είναι το κόστος, δεν πρόκειται να τη βάλουμε στη ζυγαριά κόστους και οφέλους , την ανθρώπινη ζωή. 

Για αυτό και δε δειλιάσαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους για πολύνεκρο ναυάγιο στη Πύλο.
Γιατί δε μπορούμε να ανεχθούμε η χώρα μας που επι των ημερών μας έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς τώρα να γίνεται συνώνυμο της βαρβαρότητας.

Στο δίλλημα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα έχουμε προ πολλού διαλέξει πλευρά.

Και αυτή η επιλογή αναδεικνύει τις διαφορές μας σε όλες τις προγραμματικές μας πτυχές.
 
Δεν είναι όμως μόνο στην υγεία που τα προγράμματά μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.
Είναι στις εργασιακές σχέσεις, στο οκτάωρο και στα εργασιακά δικαιώματα.
Είναι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Είναι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην αναδιανομή του εισοδήματος.
Είναι στη παιδεία, την ενέργεια, το νερό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μας αποκάλυψε, μετά τις πρώτες εκλογές, ότι θέλουν 180 βουλευτές για να μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα μόνοι τους. 
Σχέδιο τους, το λένε ανοιχτά, είναι η κατάργηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Και έσπευσε το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη να συνηγορήσει υπέρ του κυρίου Μητσοτάκη και του ακροδεξιού υπουργού του. 
Προτίθεται να συνδράμει, όπως δήλωσε, τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος. 
Μαζί με την υγεία έχουν βάλει στο επίκεντρο του στόχου τους και την Παιδεία.
Με τη βάση εισαγωγής έκαναν το πρώτο βήμα. 
Κλείνουν Τμήματα και Σχολές στην Περιφέρεια, που διψάει για ζωή, γνώση, πολιτισμό, οικονομική ανάπτυξη.
Που αιμορραγεί με το brain-drain, όχι μόνο προς το εξωτερικό αλλά και προς το κέντρο, την πρωτεύουσα, την Αθήνα. 
Γιατί ;
Για να δώσουν χώρο στην κερδοσκοπία. 
Παντού και πάντα το κέρδος, ακόμα και σε κρίσιμες για τη ζωή των πολλών υποδομές.

Αυτή τη συνταγή εφάρμοσαν για τη ΔΕΗ.
Αυτό θέλουν να κάνουν για το νερό, για αυτό και ψήφισαν ρυθμιστική αρχή.
Παρά το ότι τώρα, προεκλογικά κοροϊδεύουν εμφανίζοντας ως μεγάλη πρωτοβουλία τη συμμόρφωσή τους με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Αυτό είναι το πρόγραμμα και το σχέδιό τους.
Κρυφό και φανερό.
Η απόσυρση του κράτους από κρίσιμους τομείς.
Το πωλητήριο στα πάντα. 
Οι ιδιωτικοποιήσεις.
Οι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους.
Και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας.

Θέλουν να μας πείσουν ότι αυτό κάποια στιγμή θα φέρει ανάπτυξη που θα διαχυθεί σε όλη τη κοινωνία.
Δε θα έρθει όμως ποτέ αυτή η στιγμή.
Όπως δεν ήρθε πουθενά στο κόσμο όπου εφαρμόστηκαν παρόμοιες πολιτικές.

Αντιθέτως θα έρθει κοινωνική ένταση.
Η πολιτική και κοινωνική αποσύνθεση. 
Η διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας. 

Απέναντι σε αυτό το σχέδιο και αυτό το πρόγραμμα, που δεν υλοποιήθηκε τη προηγούμενη τετραετία γιατί η πανδημία το ανέστειλε.
Αλλά θα εφαρμοστεί την επόμενη, αν εκλεγεί η ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπαραθέτει ένα δίκαιο, προοδευτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα. 
Ένα πρόγραμμα κι ένα σχέδιο που κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία, ακριβώς γιατί έχει στον πυρήνα του την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη νεωτερικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Προβλέπει ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που δίνει χώρο στην καινοτομία, τη γνώση, τη δίκαιη κατανομή των πόρων, τον περιορισμό των ανισοτήτων.
 Και κλείνει την πόρτα στην λογική της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, των εξαγορών και των ιδιωτικοποιήσεων, που παρουσιάζονται τάχα ως επενδύσεις.
Με στήριξη των αναγκών της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, της μισθωτής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των νέων ανθρώπων.

Προβλέπει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους, 13η σύνταξη, αναδρομικά και 7,5%  αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Προβλέπει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
 Και βεβαίως την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας, των πολιτών.

Προβλέπει ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας.

Προβλέπει την οικοδόμηση ενός νέου ΕΣΥ, μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα.

Προβλέπει ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας για όλους που θα περιορίζει τις ανισότητες με ποιοτικές υπηρεσίες και φροντίδα για όλους και για όλες, για το παιδί, για τις μητέρες, για τα νέα ζευγάρια, για τους ηλικιωμένους, για τα άτομα με αναπηρία.
Την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για να αποτραπεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στην ιστορία της χώρας, υπέρ λίγων και ξένων συμφερόντων.

Και ταυτόχρονα ένα κράτος ισχυρό, παρεμβατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που δεν θα αποτελεί κομματικό ή οικογενειακό λάφυρο, αλλά εργαλείο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αυτές, φίλες και φίλοι, είναι οι δικές μας προγραμματικές θέσεις. 

Οι θέσεις αυτές υλοποιούν στην πράξη τις αξίες μας. 

Αυτό είναι το πρόγραμμα μας, που αντιπαρατίθεται στο πρόγραμμα της ΝΔ την ερχόμενη Κυριακή.

Και ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός είναι και η στρατηγική για την εφαρμογή του. 
Η δική μας στρατηγική είναι στρατηγική ισχυρής δημοκρατίας, κοινωνίας των πολιτών, συμμετοχής, διαλόγου, αντιπαράθεσης για όσα απασχολούν τους ανθρώπους. 
Μ’ αυτή τη στρατηγική δίνουμε την εκλογική μάχη. 

Η στρατηγική της ΝΔ βρίσκεται στον αντίποδα.
Το πρόγραμμά της αντιγράφει τα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού και η τακτική της τον Μακιαβέλλι
Στρατηγική και σχέδιο τη ΝΔ, δεν το κρύβουν, δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς.
Σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφυλίους, μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. 

 Μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές τους. 
Με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή. 
Αυτό επιδιώκουν. 

Και βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλλουν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.
Όποια βοηθάνε αυτόν το σχεδιασμό.
Για να μη μπορεί η Βουλή να έχει σοβαρότητα και αξιοπιστία.
Για να μη μπορεί η αντιπολίτευση να έχει αποτέλεσμα. 

Η προεκλογική στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη είναι η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε! 
Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική του. 

Θα το δεχτεί αυτό ο δημοκρατικός κόσμος; 
Θα το δεχτούν οι πολίτες της Πάτρας που είναι συνώνυμη της δημοκρατίας;  

Ευνοεί κανέναν άλλο, εκτός από τη διαπλοκή και τις ελίτ μια δημοκρατία χωρίς αντίβαρα, χωρίς στιβαρή αντιπολίτευση, χωρίς το οξυγόνο της αντίθεσης και της αντίστασης; 

Μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση σε μια ελεγχόμενη δημοκρατία τύπου Όρμπαν; 

Αυτό επιδιώκει η ΝΔ. 
Και δυστυχώς, αυτό το έχουν αποδεχτεί μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο. 
Κλείνουν τα μάτια μπροστά στο ολοφάνερο πια σχέδιο της Δεξιάς. 
Και της ανοίγουν, είτε το συνειδητοποιούν, ή όχι, το δρόμο. 

Με τις αντισύριζα εμπάθειες, πέταξαν στα σκουπίδια την ιστορική δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. 
Με την υπονόμευση της απλής αναλογικής. 
Με τακτικές ελαφρότητας και μικροφιλοδοξίας.  
Με τον δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ.  

Πρέπει λοιπόν να πούμε καθαρά αυτό που κάθε δημοκρατικός πολίτης καταλαβαίνει.  
Αυτή η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη Δεξιά. 
Είναι συνδρομή στα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη. 

Γι’ αυτό καλούμε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη να συνειδητοποιήσει ότι το διακύβευμα της κάλπης στις 25 του μήνα δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε σταθερότητα, ή κυβέρνηση.
Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο. 
Ασύδοτο. 
Επικίνδυνο. 
Και την επιστροφή σε καταστάσεις που κόστισαν πανάκριβα στην κοινωνία και τη χώρα. 

Όπως αυτά τα άθλια και επικίνδυνα παιχνίδια που δε δίστασαν να παίξουν ακόμη και με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα.

Με τη Θράκη και τη μειονότητα.  
Και με εργαλείο την ΕΥΠ, που όπως φαίνεται τη θεωρεί εργαλείο στα σχέδιά του, ακόμα και τα προεκλογικά, ο κύριος Μητσοτάκης 

Δε δίστασαν για λίγες ψήφους να επιχειρήσουν να μας γυρίσουν πίσω, πολύ πίσω σε μαύρες μέρες διχασμού. 
Να διαχωρίσουν τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα. 
Να μας πούνε εθνική εξαίρεση.
Μειοδότες.

Αλλά την κατάληξη αυτής της σκοτεινής ιστορίας την είδατε. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε ένα μεγάλο μάθημα δημοκρατίας, υπευθυνότητας και πατριωτισμού, που θα το θυμούνται για καιρό.

Γιατί με την Πατρίδα εμείς δεν παίζουμε!

Στον πάσσαλο της εθνικής ατίμωσης ήθελαν κρεμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Και κρεμάστηκε τελικά με απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη ο δικός του υποψήφιος στη Ροδόπη.

Το συνηθίζει κι αυτό ο κύριος Μητσοτάκης.
Όταν είναι να διασωθεί ο ίδιος την πληρώνουν άλλοι. 
Έτσι έκανε με τον ανιψιό του για τις υποκλοπές. 
Έτσι έκανε και με τρεις υποψήφιους βουλευτές του μέχρι τώρα. 
Ο ίδιος τους επέλεξε και τους στήριξε. 
Ο ίδιος τους πέταξε από τα ψηφοδέλτιά του. 

Τον Πνευματικό του διαχωρισμού των ασθενών σε άξιους και μη άξιους να σωθούν.
Τον Κρικέτο του άγριου ρατσισμού.  
Και το τελευταίο θύμα, τον κύριο Κατραντζή στη Ροδόπη. 

Για να αποδειχτεί όχι το δικό τους το ποιόν.
Αλλά το ποιόν του ίδιου.  

Που έφτασε να κάνει τι ; 
Να στείλει την κυρία Μπακογιάννη στη Θράκη για να απειλήσει τη μειονότητα σε απευθείας μετάδοση :

Αν δεν ψηφίσετε σωστά, ήταν το μήνυμα, θα περάσετε δύσκολα. 

Και δεν ήταν το μήνυμα αυτό μόνο για τη μειονότητα. 
Ήταν και είναι για κάθε κοινωνική ομάδα  που δεν συμβαδίζει με τη βούληση της Αγίας οικογένειας. 
Σήμερα η μειονότητα, αύριο οι εκπαιδευτικοί, μεθαύριο οι νοσηλευτές, παραμεθαύριο οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι νέες και οι νέοι.

Για αυτό και απαντάμε :

Δε θα αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι σε καθεστωτικές λογικές.
Θα αγωνιστούμε για λογαριασμό κάθε κοινωνικής ομάδας που αντιστέκεται.
Θα αγωνιστούμε για να έχουν όλοι φωνή και δικαιώματα.
Θα αγωνιστούμε για τη δημοκρατία. 

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρός δε σημαίνει μόνο ισχυρή κοινωνία
Αλλά και ισχυρή δημοκρατία

Γι’ αυτό και είναι κρίσιμη για τη δημοκρατία και τη ζωή η αλλαγή των συσχετισμών του Μάη. 
Η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Καλούμε λοιπόν κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη.
Κάθε λογικό άνθρωπο, που κατανοεί τι σημαίνει ανεξέλεγκτο καθεστώς. 
Παρά τις διαφορές και τις επιφυλάξεις τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, να μας ενισχύσουν με τη ψήφο τους την επόμενη Κυριακή, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Για να μη λάβει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. 
Για να αποτρέψουμε την Ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Για να δώσουμε χώρο στην αντίσταση, την κοινωνία, τις ανάγκες των πολλών. 

Είμαστε εδώ. 
Είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, που θα αναζητά το δίκιο του. 
Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα συμβιβαστούμε, δεν θα υποχωρήσουμε.
Φίλες και φίλοι 
Πολίτες της Αχαΐας 

Θα επαναλάβω μια παλιά ρήση. 
Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. 
Κι εμείς είμαστε ήδη όρθιοι.
Όρθιοι, με τα όπλα της δημοκρατίας, το όπλο του λόγου και της ψήφου, το δίκιο των θέσεών μας, τις ιδέες και τις αξίες μας, δίνουμε τη μάχη της Κυριακής. 
Και θα δώσουμε τη μάχη από Δευτέρα.
Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην προοδευτική παράταξη, στους προοδευτικούς πολίτες, αλλά κυρίως στην κοινωνία, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετούμε.

Γι’ αυτή την κοινωνία, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους επιστήμονες, τις νέες και τους νέους, όσους ζουν από τον κόπο τους και όχι από τον κόπο των άλλων, 
κάθε ένας και κάθε μια από εμάς τις επόμενες μέρες πρέπει να βρεθεί και θα βρεθεί, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε σπίτι. 

Για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο. 
Για να δώσουμε Προοπτική στην ελληνική κοινωνία
Αλλά και στήριγμα σε κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη

Για να μην αφήσουμε να χαθεί η ελπίδα και η προοπτική της ευημερίας για όλους.

Με λογισμό, αλλά και με όνειρο θα δώσουμε τον αγώνα της αξιοπρέπειας.  
Των ιδεών, των αξιών και των προτάσεών μας.  

Και θα τον κερδίσουμε!»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr