Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα και κάθε ηθική πυξίδα

0
10

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε εκ νέου από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που έχει χάσει την μπάλα στην πανδημία και κάθε ηθική πυξίδα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ξεφύγει εξίσου με την πανδημία. Σημείωσε ότι ο καθημερινός απολογισμός στα νοσοκομεία της Αττικής προσομοιάζει με πολεμικά ανακοινωθέντα και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ εγκαίρως με προσωπικό, επειδή το θεωρεί ασύμφορο.

«Έχετε ορίσει κάποια τιμή στην ανθρώπινη ζωή και καταλήξατε ότι αυτό είναι ασύμφορο; Είναι ασύμφορη για εσάς η σωτηρία των πολιτών;», διερωτήθηκε, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ψεύδη αναφορικά με τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ειδικότητες για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, αναφέροντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο Γεννηματάς όπου για 5 θέσεις παθολόγων υπήρξαν 45 υποψήφιοι,  καλώντας την κυβέρνηση να νομοθετήσει μέσω ΠΝΠ τη μονιμοποίησή τους.

Σχολιάζοντας, δε, δηκτικά τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών με στόχο τη στήριξη της μάχης από τα δημόσια νοσοκομεία και ζητώντας εκ νέου επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και για covid περιστατικά, είπε: «Κάνετε το λιοντάρι στον γιατρό, αλλά την πάπια στον κλινικάρχη. Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές χαίρουν ιδιότυπης ασυλίας. Διανύουμε κρίσιμες ώρες. Δεν λύνονται τα προβλήματα με θεατρινισμούς και εντυπώσεις».  

Ως προς το ζήτημα των ατομικών ραπιντ τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι επιδιώκοντας να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες, επιχειρούν πλέον να μετατρέψουν την ατομική ευθύνη σε ατομική ενοχή, προκρίνοντας ο ίδιος τη συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και στοχευμένες παρεμβάσεις σε εστίες υπερμετάδοσης.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά για δύο μεγάλα σκάνδαλα, αναφερόμενος στη σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με τη CISCO για την τηλεκπαίδευση και τις άδειες χρηστών και την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ως προς το ζήτημα της CISCO ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι «δώσατε τα ντάτα 1,5 εκατομμυρίου πολιτών φόρα παρτίδα σε μία ιδιωτική εταιρία», εγκαλώντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διαρροή προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς έκανε λόγο για «προμελετημένο και προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου», με αποτέλεσμα τεράστια ζημία, διαμηνύοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο ίδιος θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί να λογοδοτήσουν, αφήνοντας κατ’ ουσίαν υπαινιγμούς για επιχείρηση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής με στόχο τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Τέλος, αναφορικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την επένδυση του Ελληνικού και τις τελευταίες εκκρεμότητες εκκίνησής της, ο κ. Τσίπρας απέκρουσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί «εχθρότητας και πολέμου» του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της επένδυσης και αντιστρέφοντας τα πυρά κατηγόρησε την κυβέρνηση για τεχνική ανεπάρκεια και σοβαρές καθυστερήσεις έναντι των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

«Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν είστε ικανοί να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον και την ομαλή της πορεία», κατέληξε, σκιαγραφώντας το «ΝΑΙ» επί της αρχής του νομοσχεδίου που λέγεται ότι θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας σε επιμέρους διατάξεις τις οποίες κρίνει προβληματικές και υποχωρητικές υπέρ των συμφερόντων του επενδυτή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr