Τσίπρας για Τουρκία: Δεν απειλούμε, αλλά και δεν δεχόμαστε απειλές

0
96

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ευρύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τόνισε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα.

«Αυτή η στάση απορρέει όχι μόνο από την εμπειρία μου ως πρωθυπουργός, αλλά είναι μια θέση την οποία η πολιτική μου οικογένεια, η Αριστερά, και η προοδευτική παράδοση στην Ελλάδα, διατηρεί εδώ και δεκαετίες – όπως αποδείξαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Στο όραμά μας», πρόσθεσε, «η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία. Μια ισχυρή χώρα, με αυτοπεποίθηση, που δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν δέχεται και απειλές από οποιονδήποτε».

Αντιπαρέβαλε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα από εκείνη που ακολούθησε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τόνισε ότι είναι καταστροφικό να διεξάγει κανείς μια λαϊκιστική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι απειλές αυξάνονται ταχέως έναντι τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

«Έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσω μια υπεύθυνη, πατριωτική στάση και δεν θα ενεργήσω όπως ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του όταν ήμασταν στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, σχετιζόμενη με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα μας», επισημαίνοντας τις «εκατοντάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά», καθώς και την «εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία».

Αυτή η κατάσταση, υπογράμμισε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη χώρα μου και την ΕΕ συνολικά, με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ελληνικό μήνυμα τον Μάρτιο -όταν η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, ωθώντας μετανάστες να περάσουν τα χερσαία σύνορά μας- ήταν ότι αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο», τόνισε.

Αναφερθείς στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Βερολίνο με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η γερμανική προεδρία θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία, θέτοντας την απειλή των κυρώσεων στο τραπέζι καθώς και την προοπτική μιας αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης και ενός ισχυρού προγράμματος επανεγκατάστασης στην ΕΕ για τους πρόσφυγες».

Διευθαρμένο κόμμα η ΝΔ – Βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης.

«Κατάφεραν να κάνουν το αδιανόητο, πήραν μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφεραν ξανά σε ύφεση, πριν από το ξέσπασμα του covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για σχέσεις με συμφέροντα, λέγοντας ότι θα ήταν χαρούμενος αν η επόμενη κυβέρνηση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να χτίσει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν, «αλλά όπως είχαμε προβλέψει, αυτό δεν συνέβη, είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: με το να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση». Ανέφερε ειδικότερα ότι «πήραν μια χώρα με αυξανόμενο ΑΕΠ και μειούμενη ανεργία και κατάφεραν να τα αντιστρέψουν σε μόλις 6 μήνες» και «τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επικείμενης καταστροφής και οι προβλέψεις ύφεσης δείχνουν ότι στο τέλος του 2020 το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 10%». Πρόσθεσε ότι «απογοήτευσαν πάρα πολλούς, πολύ σύντομα».

«Βέβαια, στηρίζονται σθεναρά από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, που επανειλημμένα αποκρύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Άλλα τα προβλήματα των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα και όχι μια εικόνα στην οθόνη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε ότι «θα έρθει ξανά η στιγμή για αυτούς που έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν τη δουλειά. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα».

Η απάντηση Πέτσα: Ας κοιτάξει δίπλα του για «διεφθαρμένο κόμμα»

Απάντηση στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο ισπανικό Μέσο, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι ο πανικός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον σέρνει σε αθλιότητες και πως δυσφημεί την πατρίδα μας στο εξωτερικό.

«Ο πανικός του κ. Τσίπρα από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις τον σέρνει σε νέες αθλιότητες. Την ώρα που η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και χαρακτηρίζεται διεθνώς, ως μια χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Τσίπρας  δυσφημεί την Πατρίδα μας στο εξωτερικό. Όσο για την αναφορά του σε «διεφθαρμένο κόμμα», ας κοιτάξει δίπλα του», αναφέρει ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr