Τσικνο-νέφος πάνω από την Αθήνα: Δυόμιση φορές πάνω από το συνηθισμένο η αιθαλομίχλη το βράδυ της Πέμπτης

0
21

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο, όταν το σύνηθες είναι 70 με 90

Για την κάπνα που σκέπασε τον αττικό ουρανό – και όχι μόνο – την Τσικνοπέμπτη μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ, στο σύνηθες φαινόμενο της αιθαλομίχλης προστέθηκε και ο καπνός από το τσίκνισμα, με αποτέλεσμα η αιθαλομίχλη να αυξηθεί δυόμιση φορές πάνω από το συνηθισμένο όριο στην Αθήνα. 

«Αυτό το οποίο μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ήταν ότι – σε σχέση με τα συνήθη βραδινά επίπεδα, που έχουμε συγκεντρώσεις γύρω στο 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο –  εχθές το βράδυ (16/2) και πιο νωρίς, είχαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν και τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο», αποκάλυψε ο κ. Γερασόπουλος χαρακτηρίζοντας την τιμή οριακή καθώς ήταν 2 με 2,5 φορές επάνω από τα συνήθη κρύα βράδια στην Αθήνα.

Και όπως είπε εκτός από την κάπνα που οφείλεται στο τσίκνισμα, ο καπνός από τα τζάκια και τις σόμπες προκαλεί επιβάρυνση για την υγεία μας. «Το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μέση τιμή της μέρας είναι 15μg φέτος που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ήταν πιο αυξημένη, ενώ τα βράδια ξεπερνάμε τα 70, 80 και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Είμαστε αρκετά πιο πάνω» επισήμανε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πηγή: skai.gr