Τσεχία-Κορωνοϊός: Η Πράγα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως 30 Απριλίου

0
100

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας εξουσιοδότησε σήμερα την κυβέρνηση να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 30 Απριλίου για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η εκτελεστική εξουσία είχε ζητήσει παράταση μέχρι τις 11 Μαΐου, αλλά 90 από τους 101 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας συντομότερης προθεσμίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στους πολίτες και να αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό χωρίς να κάνει διαγωνισμό.

“Δεν θέλω να περιορίσω τις ελευθερίες ούτε δευτερόλεπτο περισσότερο από αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στους βουλευτές.

“Δυστυχώς, η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που έρχομαι εδώ με αυτό το αίτημα”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία του κοινοβουλίου σημαίνει ότι όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά, όπως και πολλά καταστήματα, και ότι η ελευθερία των μετακινήσεων θα περιοριστεί μέχρι το τέλος του μήνα στην Τσεχική Δημοκρατία, χώρα της ΕΕ, με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Τσεχία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 4.944 κρούσματα μόλυνσης, από τα οποία 88 θάνατοι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο από την κυβέρνηση μία φορά, για 30 ημέρες. Αυτό συνέβη στις 12 Μαρτίου. Για την παράτασή της, είναι απαραίτητη η συμφωνία του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr