Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Νόμιμη η απαίτηση της Ρωσίας για άρση κυρώσεων στις εξαγωγές

0
128

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη για την αποναρκοθέτηση στα λιμάνια της περιοχής, τότε το ζήτημα σχετικά με τα φορτία των σιτηρών θα επιλυθεί.

«Νόμιμη» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη ρωσική απαίτηση για τερματισμό των κυρώσεων στις εξαγωγές προκειμένου να βοηθηθεί η διαδικασία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εάν πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τα ουκρανικά σιτηρά στις διεθνείς αγορές, θεωρούμε ότι η απομάκρυνση των εμποδίων στο δρόμο των ρωσικών εξαγωγών, σαν μια νόμιμη απαίτηση», τόνισε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στην Άγκυρα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να οργανώσει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα της εξαγωγής σιτηρών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Λάβρόφ: Αν το Κίεβο δεχθεί απονακροθέτηση στα λιμάνια το πρόβλημα θα λυθεί

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ τόνισε ότι εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη για την αποναρκοθέτηση στα λιμάνια της περιοχής, τότε το ζήτημα σχετικά με τα φορτία σιτηρών θα επιλυθεί. Δεσμεύθηκε πως σε τέτοια περίπτωση, η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προωθήσει τα στρατιωτικά της σχέδια στην περιοχή.

«Το μερίδιο των ουκρανικών σιτηρών στη διεθνή αγορά είναι στο 1%, συνεπώς η κρίση διατροφικής ασφάλειας, στην πραγματικότητα δεν πηγάζει από αυτό τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Στην ερώτηση Ουκρανού ρεπόρτερ σχετικά με κλοπές προϊόντων από Ρώσους στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «οι Ρώσοι δεν είναι Ουκρανοί, μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια, δεν είμαστε εκεί για να κλέψουμε».

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr