Τραμπ για κορωνοϊό: Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι – Οι ζοφερές εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου

0
112

Δραματικοί τόνοι από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μια ραγδαία άνοδο στους θανάτους λόγω του κορωνοϊού τις ερχόμενες μέρες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει, όπως είπε, τις δυσκολότερες δύο εβδομάδες της πανδημίας.

Ο Λευκός Οίκος έχει προβλέψει πως 100.000 με 240.000 Αμερικανοί θα πεθάνουν εξαιτίας του κορωνοϊού ακόμη και αν τηρηθούν τα σημερινά μέτρα κατ’ οίκον περιορισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins oι νεκροί στις ΗΠΑ έως στιγμής φθάνουν τους 8.499 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 312.426 με τη Νέα Υόρκη να έχει πληγεί περισσότερο με πάνω από 3.000 νεκρούς. 

«Θα υπάρξει πολύς θάνατος», δήλωσε απερίφραστα το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την υγειονομική κρίση. Υποστήριξε όμως ότι ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα στο μεταναστευτικό και απεφεύχθησαν τα χειρότερα.

«Θα υπάρξει πολύς θάνατος, δυστυχώς, αλλά πολύ λιγότερος θάνατος αν αυτό δεν γινόταν (μέτρα για μετανάστες), αλλά θα υπάρξει θάνατος» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή», τόνισε. «Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο» ανέφερε, έχοντας δίπλα του τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Δρ  Άντονι Φαούτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντέκρουσε την κριτική ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να προμηθεύσει τις Πολιτείες με αναπνευστήρες που πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι κυβερνήτες ζητούν περισσότερο εξοπλισμό από όσο θα χρειαστούν.

«Φόβοι για ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε φουσκωμένα αιτήματα», τόνισε ο Τραμπ αναφορικά με τα αιτήματα που έχει λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να διανείμει εξοπλισμούς από το στρατηγικό εθνικό απόθεμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν χθες το όριο των 300.000 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο του ιού στη χώρα, κατέγραψε χθες 630 θανάτους σε μια μέρα, τον χειρότερο απολογισμό της σε 24 ώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε 3.565 ο συνολικός αριθμός των θανάτων που προκάλεσε η επιδημία σε αυτή την πολιτεία χθες.

ΑΜΠΕ – skai.gr

Πηγή: skai.gr