Τουρκία: Tα εμβόλια της… «οργής»- Πώς οι εμβολιασμοί διχάζουν το Ψευδοκράτος

0
38

DW Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων άρχισαν σήμερα οι εμβολιασμοί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με τα κινεζικά εμβόλια Sinovac, τα οποία στάλθηκαν χθες στο Ψευδροκράτος από την Τουρκία.

Πρώτος εμβολιάστηκε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονη κριτική, μετά από δηλώσεις του ότι δεν θα δεχτεί τα εμβόλια της Pfizer μέσω των Ελληνοκυπρίων, αλλά μόνο αν αυτά φτάσουν στους Τουρκοκύπριους απευθείας από την ΕΕ.

Οι αναφορές Τατάρ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων καθώς τ/κ πολιτικοί τον κατηγόρησαν ότι επιχειρεί να πολιτικοποιήσει ένα θέμα ύψιστης σημασίας για την δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατοντάδες Τ/κ κατηγόρησαν τον Ερσίν Τατάρ ότι τους στερεί το δικαίωμα στον εμβολιασμό με το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλιο.

Νέες δηλώσεις μετά τις αντιδράσεις

Οι έντονες αντιδράσεις υποχρέωσαν τελικά τον Ερσίν Τατάρ όχι μόνο να ανασκευάσει την δήλωση του, αλλά και να αποδεχτεί την παραλαβή χιλίων εμβολίων της Pfizer μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία.

Πρόκειται για μέρος των εμβολίων με τα οποία προμηθεύτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα στοιχεία που έδωσε το καλοκαίρι για εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

Η πρώτη μεταφορά εμβολίων της Pfizer στα κατεχόμενα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και θα περιλαμβάνει την πρώτη δόση για τον εμβολιασμό χιλίων ατόμων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχος της Pfizer μετέβη ήδη στα κατεχόμενα για εκπαίδευση του προσωπικού που θα πραγματοποιήσει τους εμβολιασμούς στην τ/κ πλευρά.

Πηγή: skai.gr