Τουρκία – Πρωτοχρονιάτικη «λυπητερή»: Δυσθεώρητη αύξηση σε τιμές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου

0
96

Πρωτοχρονιάτικη «λυπητερή» για τους Τούρκους που έχουν δει τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες να αυξάνονται και τους μισθούς τους να μειώνονται… Η Τουρκία αύξησε σήμερα Σάββατο τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – από 50% έως 100% – για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέβασε γι’ άλλη μια φορά τους μηνιαίους λογαριασμούς φυσικού αερίου, συσσωρεύοντας πιέσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν συνολικό πληθωρισμό που καλπάζει.

Η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρία διανομής BOTAS. Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.

Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, έπειτα από τη μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων. 

Χθες ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες, λέγοντας ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο. Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα… επέκτεινε τις απώλειές της. Το δολάριο ισούται με  13,32 τουρκικές λίρες, ενώ ενώ ένα ευρώ φτάνει τις 15,15 λίρες. 

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr