Τουρκία: Νέα αναβολή στη δίκη του αντιπροσώπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα

0
66

Ο αντιπρόσωπος Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) Ερόλ Οντέρογλου διώκεται ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης μαζί με άλλα δύο πρόσωπα για “τρομοκρατική προπαγάνδα” και κινδυνεύει με περισσότερα από 14 χρόνια κάθειρξης, γιατί υποστήριξε μια φιλοκουρδική εφημερίδα της αντιπολίτευσης, την Ozgur Gundem.

    Η τουρκική δικαιοσύνη ανέβαλε εκ νέου σήμερα τη δίκη του αντιπροσώπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) Ερόλ Οντέρογλου για την 1η Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης που υπογράμμισε τις σχέσεις μεταξύ ενός ενόρκου και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Ο Οντέρογλου διώκεται ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης μαζί με άλλα δύο πρόσωπα για “τρομοκρατική προπαγάνδα” και κινδυνεύει με περισσότερα από 14 χρόνια κάθειρξης, γιατί υποστήριξε μια φιλοκουρδική εφημερίδα της αντιπολίτευσης, την Ozgur Gundem.

Οι αρχές έκλεισαν την εφημερίδα το 2016 κατά τη διάρκεια του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν σήμερα τον αποκλεισμό ενός ενόρκου λόγω της διασύνδεσής του με το κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν, τονίζοντας ότι η παρουσία του υπονομεύει κάθε προοπτική μιας δίκαιης δίκης.

“Θεωρούμε σημαντικό να έχουμε ένα καθαρό σώμα ενόρκων, τουλάχιστον κατ΄επίφαση, σε μια χώρα όπου η πολιτική παρεμβαίνει ξεκάθαρα στη δικαιοσύνη”, δήλωσε ο Ερόλ Οντέρογλου στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά τη συνεδρίαση.

Το δικαστήριο ανέστειλε τη δίκη μέχρι να αποφανθεί για την τύχη του συγκεκριμένου ενόρκου.

Τον Μάιο του 2016, ο Οντέρογλου και άλλες 50 προσωπικότητες είχαν αναλάβει διαδοχικά, τουλάχιστον συμβολικά, την αρχισυνταξία της απειλούμενης κουρδικής εφημερίδας.

Τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν τότε χρησίμευσαν ως βάση για δίωξη για “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Ύστερα από μια πρώτη δίκη, που διήρκησε τρία και πλέον χρόνια, ο αντιπρόσωπος των RSF και οι συγκατηγορούμενοί του αθωώθηκαν τον Ιούλιο του 2019.

Η απόφαση αυτή ωστόσο ακυρώθηκε το 2020 από το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr