Τουρικό ΥΠΕΞ: Έλεγχος 14 ωρών στο πλοίο ανοιχτά της Λιβύης-Δεν είναι αμερόληπτη η επιχείρηση Irini

0
23

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την ευρωπαϊκή επιχείρηση Irini εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότη οι Γερμανοί στρατιώτες διεξήγαγαν έρευνες στο τουρκικό πλοίο για 15 ολόκληρες ώρες και συγκεκριμένα, από την Κυριακή στις 5.45 το απόγευμα μέχρι τις 9.38 σήμερα το πρωί. Σημειώνει δε ότι δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο παρά μόνο μπογιές και τρόφιμα. Μάλιστα, διαμαρτύρεται, καθώς όπως υποστηρίζει, η επιχείρηση πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ, δεν είναι αμερόληπτη και υποστηρίζει τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. 

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε σήμερα πως ο έλεγχος του Rosalina-A διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί, επειδή η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή της ΕΕ ότι οι γερμανοί στρατιωτικοί παραβίασαν το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμεναν να τους δώσει άδεια η Τουρκία για να επιβιβαστούν.

Στο μεταξύ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο αναχαιτίστηκε και στη συνέχεια ερευνήθηκε στη Μεσόγειο από Γερμανούς στρατιωτικούς στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία έχει αναλάβει να ελέγχει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε βάρος της Λιβύης.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μια γερμανική φρεγάτα, η οποία έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Irini, σταμάτησε χθες, Κυριακή, το βράδυ στα ανοικτά της Πελοποννήσου αυτό το τουρκικό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς το λιβυκό λιμάνι Μισράτα.

Ένοπλοι στρατιώτες κατέβηκαν με σχοινιά στο πλοίο Rosalina-A από ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με εντυπωσιακές εικόνες που μεταδόθηκαν από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο της γέφυρας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά μέσα εστιάζουν στο γεγονός ότι ο διοικητής της επιχείρησης είναι Έλληνας σημειώνοντας ότι «έδωσε εντολή ο Έλληνας διοικητής και οι Γερμανοί έσπευσαν την εκτελέσουν». 

Επίσης, σχολιάζουν ότι ο αιφνίδιος έλεγχος είναι μια προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι έλεγχοι.

Οι Γερμανοί στρατιωτικοί ερεύνησαν το πλοίο όλη τη νύκτα, αλλά δεν βρήκαν παρά μόνο μπισκότα και μπογιά, υποστήριξε το Anadolu, σύμφωνα με το οποίο το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστικό υλικό.

Το τουρκικό φορτηγό συνέχισε τον πλου του σήμερα το πρωί μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών, σύμφωνα πάντα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr