Το σχέδιο του Ισραήλ για «επιστροφή στην κανονικότητα» – Οι συμφωνίες με Κύπρο και Ελλάδα

0
15

Το Ισραήλ σκοπεύει να ανοίξει ξανά την εστίαση γύρω στις 9 Μαρτίου και να επανεκκινήσει τον τουρισμό με την Κύπρο ως μέρος της σταδιακής «επιστροφής στην κανονικότητα» χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19, ανέφεραν αξιωματούχοι της χώρας την Κυριακή. 

Με πάνω από το 41% των Ισραηλινών να έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση από το εμβόλιο της Pfizer, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα ανοίξει μερικώς ξενοδοχεία και γυμναστήρια στις 23 Φεβρουαρίου σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ή θεωρούνται ανοσοποιημένοι μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Για να αποκτήσουν «ελευθέρας», οι δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα «πράσινο διαβατήριο», που εμφανίζεται σε μια εφαρμογή του Υπουργείου Υγείας που συνδέεται με τα ιατρικά αρχεία τους. Η λειτουργία της εφαρμογής αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. 

Ο επικεφαλής της επιχείρησης εμβολιασμού στο Ισραήλ, Νάχμαν Ας, δήλωσε ότι η επανέναρξη των εστιατορίων, των καφέ και των ξενοδοχείων θα πραγματοποιηθεί «γύρω στις 9 Μαρτίου». «Θέλουμε να ανοίξουμε σταδιακά, προσεκτικά, έτσι ώστε να μην έχουμε νέο ξέσπασμα ή άλλο (πανδημικό) κύμα και άλλο λοκντάουν», διευκρίνισε στο Ynet TV. 

Το Ισραήλ άρχισε να εξέρχεται από το τρίτο απαγορευτικό την περασμένη Κυριακή. Τη Δευτέρα, υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για την ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών στους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που φέρουν το «πράσινο διαβατήριο».

Φιλοξενώντας τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Κυριακή, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ρεουβέν Ριβλίν, δήλωσε ότι μεταξύ των δύο κρατών επικρατούν παρόμοιες «αντιλήψεις» για την επανέναρξη των πτήσεων προς την Κύπρο, η οποία έχει αναφέρει ότι περίπου το 10% του τουρισμού της προέρχεται από το Ισραήλ. 

Δεν έχουν δοθεί ημερομηνίες για την εφαρμογή των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ισραήλ έχει κλείσει σχεδόν όλη τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία από τις 26 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον COVID-19. 

Η χώρα φαίνεται ότι θα εμβολιάσει πλήρως το 30% του πληθυσμού της, που ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια, με δύο δόσεις, αυτόν τον μήνα, ένα ορόσημο για την προκαταρκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Το Ισραήλ ευελπιστεί για κάλυψη 50% και ευρύτερο άνοιγμα τον επόμενο μήνα. Η εκστρατεία εμβολίων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κερδίσει πέμπτη θητεία στις εκλογές της 23ης Μαρτίου.

Πηγή: Reuters

Πηγή: skai.gr