Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής: Τα έκτακτα μέτρα για την ενέργεια που είναι στο τραπέζι

0
361

Έτοιμη για να «αξιολογήσει επειγόντως» τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αποφασίζουν να εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη δηλώνει η Κομισιόν στο κείμενο συμπερασμάτων μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής. 

«Στο παρόν πλαίσιο των πολύ υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή είναι έτοιμη να το κάνει να αξιολογήσει επειγόντως τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην ενεργειακή αγορά που κοινοποιείται από τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις διατάξεις των Συνθηκών και του Κανονισμού 2019/943», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων

Κατά την αξιολόγηση αυτής της συμβατότητας, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει επίσης, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας, ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Τα μέτρα που θα εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη μειώνουν τις τιμές spot της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και καταναλωτές και δεν επηρεάζουν τους όρους συναλλαγών σε βαθμό αντίθετο προς το κοινό συμφέρον.

– Κατά τη διεξαγωγή αυτής της αξιολόγησης, θα ληφθεί υπόψη ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων και το επίπεδο διασύνδεσης με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών. 

«Το Συμβούλιο προσβλέπει στο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο, που θα εκπονηθεί εκ του σύνεγγυς συντονισμό με τα κράτη μέλη, τον οποίο η Επιτροπή θα υποβάλει για το σκοπό αυτό έως την τέλος Μαΐου 2022. Οι εθνικές συνθήκες και το ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών θα ληφθούν υπόψη», υπογραμμίζει. 

Όπως σημειπώνει, οι σταθερά υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν όλο και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και επιχειρήσεις, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τον τρόπο παροχής περαιτέρω ανακούφισης στους περισσότερους
ευάλωτοι καταναλωτές και πώς να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
α) καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν να κάνουν βέλτιστη χρήση της εργαλειοθήκης, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου για την προσωρινή κρίση για τις κρατικές ενισχύσεις. Όπως προτείνει η Επιτροπή, προσωρινή φορολόγηση ή οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα απροσδόκητα κέρδη μπορεί να είναι χρήσιμη. 

β) αναθέτει στο Συμβούλιο και την Επιτροπή, επειγόντως, να επικοινωνήσουν με τον ενεργειακά ενδιαφερόμενα μέρη, και να συζητήσουν, εάν και πώς, τις βραχυπρόθεσμες επιλογές όπως που υποβάλλει η Επιτροπή (άμεση υποστήριξη στους καταναλωτές μέσω κουπονιών, εκπτώσεις φόρων ή “μοντέλο συγκέντρωσης/μεμονωμένου αγοραστή”, κρατική ενίσχυση, φορολογία (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ), ανώτατα όρια τιμών, ρυθμιστικά μέτρα όπως συμβάσεις για διαφορές) που θα συμβάλουν στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες. 

Παράλληλα, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27 εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», επισήμαναν.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr