Την παραίτησή της ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας – «Δεν μπορώ να εξυπηρετήσω την εντολή»

0
59

Η παραίτησή της θεωρείτο σίγουρη μετά την χθεσινή επεισοδιακή ψηφοφορία για το fracking και την βαθύτατη πολιτική κρίση στο κόμμα και την κυβέρνησή της. 

Την παραίτησή της ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, έπειτα από μόλις 6 εβδομάδες στην εξουσία. 

Η Τρας είπε ότι «δεν μπορώ να εξυπηρετήσω την εντολή» με την οποία εξελέγη και ότι θα υπάρξουν εσωκομματικές εκλογές στους Συντηρητικούς για την ηγεσία «που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας».

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

«Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό κόμμα. Ως εκ τούτου μίλησα στον βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος», δήλωσε η Τρας.

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Σχετικά με τον πιθανό διάδοχό της πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Τρας εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον και στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε επισήμως πρωθυπουργός αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, δύο ημέρες πριν αυτή αποβιώσει.

Διαβάστε σχετικά: Λιζ Τρας: Τα έργα και οι (μόλις 44) ημέρες της Βρετανής πρωθυπουργού

Η παραίτησή της θεωρείτο σίγουρη μετά την χθεσινή εφιαλτική ημέρα στο Γουέστμίνστερ και την επεισοδιακή ψηφοφορία για το fracking (την υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου), όταν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την άρση του μορατόριου για το fracking, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απαιτήσει κομματική πειθαρχία.

Όλα τα άρθρα αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και την εμπιστοσύνη του κόμματος και της κυβέρνησής της.

Συνολικά πάνω από 20 βουλευτές των Τόρις έχουν αμφισβητήσει τη θέση της κ. Τρας με δηλώσεις τους.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr