Την Ουάσινγκτον θα επισκεφθεί την άλλη εβδομάδα ο Σούνακ

0
28

Θα είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του κ. Σούνακ στην Ουάσινγκτον από τον Οκτώβριο που αναδείχθηκε πρωθυπουργός

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν θα επισκεφθεί στο Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ για συνομιλίες επί του πολέμου στην Ουκρανία, των εφοδιαστικών αλυσίδων και της μετάβαση στη μηδενική εκπομπή ρύπων.

Θα είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του κ. Σούνακ στην Ουάσινγκτον από τον Οκτώβριο που αναδείχθηκε πρωθυπουργός.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου AUKUS στην Καλιφόρνια το Μάρτιο για την ανακοίνωση της συμφωνίας χορήγησης υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού χαρακτήρισε το ταξίδι ως «ευκαιρία να χτίσουν οι δύο ηγέτες επί των συνομιλιών που είχαν τους τελευταίους μήνες για την ενίσχυση του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ του Ην. Βασιλείου και των ΗΠΑ έναντι των οικονομικών προκλήσεων που θα καθορίσουν το μέλλον μας, περιλαμβανομένης της προστασίας των εφοδιαστικών αλυσίδων μας και της μετάβασης σε οικονομίες μηδενικών ρύπων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα είναι επίσης μια ευκαιρία να συζητηθεί η διαρκής στήριξη προς την Ουκρανία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στην ατζέντα δεν αναμένεται να είναι η προοπτική διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, παρά το γεγονός ότι προκάτοχοι του κ. Σούνακ μιλούσαν για μια συμφωνία ως καρπό του Brexit.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε ότι η διμερής εμπορική σχέση είναι ήδη η μεγαλύτερη σε αξία για το Ηνωμένο Βασίλειο με όγκο 279 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr