Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από σήμερα, Σάββατο 3 Απριλίου

0
55

Ξεκινά από σήμερα, Σάββατο 3 Απριλίου, μια πρώτη χαλάρωση μέτρων και οι πολίτες θα μπορούν πλέον να μετακινηθούν και εκτός των ορίων των δήμων τους, αλλά πάντα εντός της περιφερειακής ενότητας. 

Οι μετακινήσεις με αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό 6 θα επιτρέπονται με όχημα εκτός δήμου και χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο. Επίσης, επιτρέπεται να ασκούνται μαζί έως τρία άτομα εκτός και εάν πρόκειται για οικογένεια. 

Ωστόσο, η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική, ενώ οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής με καλο πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικών. 

Σημειώνεται ότι το νέο μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά και ισχύει προς το παρόν μόνο για τα Σαββατοκύριακα, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως εάν έχουμε εικόνες συνωστισμού, θα αρθεί. 

Άνοιγμα αγοράς

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο, πλην πολυκαταστημάτων και malls, με αποστολή sms στο 13032 και περιορισμό μέχρι 3 ώρες για την αγορά και την επιστροφή στο σπίτι.

Ο καταναλωτής θα ψωνίζει δια ζώσης, ενώ στα καταστήματα θα ισχύει ο περιορισμός του 1 πελάτη ανά 25 τ.μ., που σημαίνει ότι θα κλείνονται ραντεβού.

Τι θα γίνει με τα self test 

«Πρεμιέρα» για τα self test θα είναι η Τετάρτη 7 Απριλίου. Όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει την Τετάρτη. Έτσι, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες.

Σε πρώτη φάση, τα self test θα διατεθούν σε α) μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών, και β) εκπαιδευτικούς, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 18 έως 64 ετών. Τελευταίοι θα μείνουν οι ηλικιωμένοι, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του συγκεκριμένου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα και τέσσερα τον μήνα. Μαζί με κάθε τεστ, θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr