Θάνου για την υπόθεση Βγενόπουλου: Oυδεμία ανάμειξη ή γνώση είχα για όσα ακούγονται στην συνομιλία

0
256

Δήλωση με αφορμή την ανάσυρση από το αρχείο, της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί σε βάρος της μετά από μηνυτήρια αναφορά του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου το 2016, όταν η ίδια ήταν τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εξέδωσε η Βασιλική Θάνου.

   Η κ. Θάνου αναφέρει στην δήλωσή της:

«Eπαναλαμβανω ότι ουδεμία ανάμειξη ή γνώση είχα, για όσα ακούγονται στην συνομιλία μεταξύ του Βγενόπουλου και της Δ.Μ., ως δήθεν αγγελιοφόρου μου. Αυτό άλλωστε θα αποδειχθεί και πάλι, αφού ο Οικονομικός Εισαγγελέας αποφάσισε την ανάσυρση της υπόθεσης, βασιζόμενος αποκλειστικά σε μια προφανώς προσχεδιασμένη από τον Βγενόπουλο συνομιλία, που ο ίδιος την κατέγραφε, χωρίς όμως ο ίδιος να την επικαλεστεί, κατά την έρευνα της μήνυσης του, διότι εγνώριζε ότι δεν αποδεικνύει κάτι, δεδομένου ότι ακούγονται ακριβώς τα ίδια περιστατικά τα οποία καταγγέλλει και στην μήνυση του.Κατ’ αποτέλεσμα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που αγωνίσθηκε κατά της Διαφθοράς, παρουσιάζεται ως ελεγχόμενη από κάποιους, που υιοθετούν πρόθυμα κατασκευασμένα στοιχεία, που εμφανίζονται μάλιστα με τρόπο ύποπτο και μετά από έξι χρόνια, ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα και οι διεφθαρμένοι παρουσιάζονται ως θύματα εκβιασμού»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ανασύρεται από το αρχείο με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας και διατάσσεται έρευνα εξ αρχής με αφορμή τη δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, όπου η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου εμφανίζεται να εμπλέκεται σε οικονομικό εκβιασμό του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όταν ζούσε και είχε δικαστικές εκκρεμότητες.

Η Οικονομική Εισαγγελία η οποία μελέτησε τα νέα δεδομένα μετά την δημοσιοποίηση του ηχητικού από την ιστοσελίδα iefimerida.gr αποφάσισε, να ανασυρθεί η δικογραφία που είχε μπει στο αρχείο, όταν ακόμα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν η Βασιλική Θάνου και να ερευνηθεί η υπόθεση από μηδενική βάση, υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Όπως ακούγεται στο ηχητικό, το οποίο ελέγχθηκε για τη γνησιότητα του, ο μακαρίτης Ανδρέας Βγενόπουλος συνομιλεί με φίλη της τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου με αντικείμενο πως θα διευθετηθούν δικαστικές του εκκρεμότητες, με την φίλη της Βασιλικής Θάνου, που εμφανίζεται να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, να μετέχει στην κουβέντα εμπλέκοντας την τότε Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία είχε διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, ενώ μετά την αφυπηρέτηση της από τη δικαιοσύνη διετέλεσε επί μακρόν νομική σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τελικά τοποθετήθηκε ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την οποία απομακρύνθηκε με απόφαση που κρίθηκε νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Βασιλική Θάνου μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου, που στάθηκε η αφορμή να ερευνηθούν επί της ουσίας οι σχέσεις της με τον αποθανόντα Βγενόπουλο, είχε αντιδράσει διαψεύδοντας τα αναφερόμενα ενώ στράφηκε με εξώδικα και αγωγές κατά των μέσων ενημέρωσης που είχαν, ως είχαν υποχρέωση, παρουσιάσει το θέμα.

Μετά την απόφαση ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο η Οικονομική Εισαγγελία θα καλέσει σε καταθέσεις κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση, ενώ θα ερευνήσει το θέμα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς η έρευνα που έγινε, όταν δημόσια ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε μιλήσει για προσπάθεια εκβιασμού του, υπήρξε επιφανειακή και πάντως υπό το βάρος του γεγονότος, ότι η καταγγελόμενη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τότε ακόμα κατείχε την θέση της ως επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ανάσυρση της υπόθεσης έγινε από την Οικονομική Εισαγγελία με επικεφαλής τον εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, ενώ τη μελέτη του σχετικού φακέλου ανέλαβε ο εισαγγελέας Νίκος Ποιμενίδης.

Μετά από εντολή από τον κ. Μπαρδάκη και μετά τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης που έγινε στα Εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας σύμφωνα με τα οποία το ηχητικό φαίνεται να είναι γνήσιο « χωρίς εμφανή στοιχεία αλλοιώσεων» κι ως εκ τούτου αποτελεί νέο στοιχείο, η Εισαγγελία οδηγήθηκε στην ανάσυρση και την επανεξέταση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Εργαστηρίου Εξέτασης φωνής και ήχου της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών « προέκυψε ότι δεν εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία ή έστω ενδείξεις επεξεργασίας του ήχου, που μπορούν να υποδηλώνουν στοιχεία αποκοπής , συρραφής ή εν γίνει αλλοίωσης( μοντάζ), ενώ αντίθετα διαπιστώθηκε η αδιάλειπτη καταγραφή με μικρές αλλά δικαιολογημένες διακυμάνσεις, χωρίς “ίχνη” αδικαιολόγητων μεταβολών ή και παύσεων με την παρατήρηση ότι ο εντοπισμός ” ιχνών” σε ακουστικό υλικό ψηφιακής μορφής δεν είναι πάντα εφικτός με βεβαιότητα καθόσον τα ” ίχνη” αυτά δύνανται να μειώνονται σημαντικά συναρτήσει διαφόρων παραγόντων όπως είναι το λογισμικό επεξεργασίας και η δεξιοτεχνία του προσώπου που προβαίνει σε επεξεργασία. Πάντως ότι ο ήχος που έχει καταγραφεί στο πειστήριο αρχείο πιθανότατα δεν έχει υποστεί διαδικασία τέτοια ( μοντάζ) που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του».

Την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που θα ακολουθήσει θα διενεργήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Νίκος Ποιμενίδης ο οποίος ήδη παρέλαβε το ηχητικό συνολικής διάρκειας 5 ωρών, 28 λεπτών.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξεταζόμενος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που είχε διενεργηθεί το 2016 είχε μιλήσει για 17 συναντήσεις με την επιχειρηματία, φίλη της κ. Θάνου, και πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr