Τασούλας: Η Βουλή στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη

0
76

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και δη της αξιωματικής που κατήγγειλε κοινοβουλευτική εκτροπή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου εν μέσω μειωμένης παρουσίας βουλευτών λόγω κορωνοϊού, απέκρουσε ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο Κώστας Τασούλας τόνισε το γεγονός πως παρά τις εισηγήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για κλείσιμο του Κοινοβουλίου, επελέγη αυτό να παραμείνει ανοιχτό  καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης, εκπέμποντας «λειτουργούσα αλλά και προσεκτική» το σωστό μήνυμα προς την κοινωνία.  

«Κρατήσαμε την Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της.  Η Βουλή στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα.  Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Έργο», σημειώνει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής και καταλήγει: «Γνώμονας της λειτουργίας της θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της αλλά και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Σημειώνεται πως από τη Δευτέρα 4 Μαϊου, αυξάνεται από μία σήμερα σε δύο ημέρες την εβδομάδα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, ενώ θα αυξηθεί κατάτι κι ο αριθμός των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση των νομοσχεδίων, όπως έγινε και με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προστέθηκε ένας κύκλος ομιλητών.

Η πλήρης δήλωση του Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

Η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα  διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης.  Ταυτόχρονα με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα.

Κρατήσαμε την Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της. 

Θυμίζω ότι στις 12/3/2020 όταν στην διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, ακούσθηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 παρ. 2 του Συντάγματος βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει την λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες.  Όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της. 

Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα.  Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Εργο.

Γνώμονας της λειτουργίας της θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της αλλά και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr