Ταμείο Ανάκαμψης – Mέρκελ: Έχουμε πλαίσιο για συμφωνία, αλλά υπάρχει ακόμα χάσμα

0
76

Συγκρατημένα αισιόδοξη για συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας πως έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ακόμα χάσμα για να υπάρξει «λευκός καπνός», το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης. 

«Χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύμφωνα με το Politico. 

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορήγηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το Μάιο «ώθησαν τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση». Όπως σημείωσε, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ (η τελευταία υπό συζήτηση πρόταση είναι 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων)».

«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση» συνέχισε η Μέρκελ. «Ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και ελπίζω πως το υπόλοιπο χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από εμάς – κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην Σύνοδο».

«Μετά από τρεις μέρες και τρεις νύχτες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Έχω την εντύπωση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική ότι θα υπάρχει συμφωνία σήμερα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr