Τακτικά τεστ κορωνοϊού σε όλο τον πληθυσμό του Λίβερπουλ

0
42

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης του Λίβερπουλ θα έχει από την Παρασκευή τη δυνατότητα να υποβάλλεται σε τακτικά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά.

Η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ υπάγεται εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες στην τρίτη βαθμίδα των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων και έχει μία από τις χειρότερες επιδημιολογικές εικόνες στη Βρετανία, με 366 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Οι αρχές θα χρησιμοποιούν τεστ γρήγορης επιστροφής αποτελεσμάτων μαζί με τα υπάρχοντα μοριακά τεστ που βασίζονται σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, με 2.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων να συνδράμουν το προσωπικό του συστήματος δημόσιας υγείας NHS.

Τα τεστ θα προσφέρονται και στους 500.000 κατοίκους της πόλης, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Θα πραγματοποιούνται στο σπίτι, σε νοσοκομεία, σε οίκους ευγηρίας, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε χώρους εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αυτά τα τεστ θα συμβάλλουν στον εντοπισμό των πολλών χιλιάδων πολιτών στο Λίβερπουλ που δεν έχουν συμπτώματα αλλά είναι φορείς του ιού και μπορούν να προσβάλλουν συμπολίτες τους.

Όπως πρόσθεσε, αν αποδειχθούν επιτυχή, αυτά τα γρήγορα τεστ θα διανεμηθούν κατά εκατομμύρια σε τοπικές κοινότητες έως τα Χριστούγεννα.

«Είναι νωρίς, αλλά αυτού του είδους οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ένα ισχυρό νέο όπλο στη μάχη μας κατά της COVID-19», είπε ο κ. Τζόνσον.

Το πιλοτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για διενέργεια 10 εκατομμυρίων τεστ την ημέρα τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συνοδεύσει το αμέσως προσεχές διάστημα τη διενέργεια μαζικών ελέγχων με μείωση της υποχρέωσης καραντίνας για τους επιβεβαιωμένους φορείς από 14 σε επτά ημέρες.

 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr