Τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

0
25

Τουρκικά ΜΜΕ: Θετικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη για την Τουρκία

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτός από τους δύο πρωθυπουργούς αναμένεται να κάτσουν και οι δύο υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Παράλληλα, από πλευράς Τουρκίας θα συμμετέχει ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Από ελληνικής πλευράς στο τραπέζι θα βρίσκεται και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η υφυπουργός εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. 

Τουρκικά ΜΜΕ: Θετικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη για την Τουρκία

Εν τω μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται με θετικό κλίμα στη συνάντηση σε αναφορά που γίνεται στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κύπρο.

Στο δελτίο ειδήσεων του Haber Global αναφέρεται: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό το πραγματοποίησε στην ‘νότια Κύπρο’ (Κυπριακή Δημοκρατία). Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για συζητήσεις  για τα ζητήματα των διαφορών με την Τουρκία. Μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, εκφράζονται μηνύματα θετικής ατμόσφαιρας και διαλόγου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ταξίδεψε στη ’νότια Κύπρο’.  Στη συνέντευξη του με τον ομόλογο του  Κωνσταντίνο Κόμπο, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με την Τουρκία για να επιλυθεί η μακροχρόνια  διαφορά των θαλάσσιων συνόρων.


Τηλεφώνημα Μπλίνκεν στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν

Την ίδια ώρα ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και του μίλησε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την ερχόμενη κιόλας Σύνοδο στο Βίλνιους, με τον Μπάιντεν να τονίζει χαρακτηριστικά: Ανυπομονούμε να δούμε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Η ένταξή της θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Η Σουηδία έχει κάνει βήματα αλλά τα ακυρώνει μόνη της 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία όντως έχει κάνει κάποια βήματα αλλά τα επεισόδια με το κάψιμο του Κορανιού, ακυρώνει τις προσπάθειες αυτές. 

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν τόνισε: Η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνοντας αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις επαινώντας την τρομοκρατία, κάτι που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν. Οι επιθέσεις κατά του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης και ότι αυτό που έχει γίνει είναι ξεκάθαρα έγκλημα έκφρασης.
 


Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr