Τα πρόσωπα «κλειδιά» στο επιτελείο του Μπάιντεν – Οι ελληνικοί «σύνδεσμοι»

0
41

Τη νίκη για την προεδρία των ΗΠΑ με 279 (έως τώρα) εκλέκτορες πήρε ο Τζο Μπάιντεν.

Το ντέρμπι, ωστόσο, συνεχίζεται και για τη Γερουσία, όπου μέχρι στιγμής Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι ισόπαλοι.

Σημαντικό ρόλο στον τρόπο διακυβέρνησής του θα παίξουν από δω και πέρα και τα πρόσωπα «κλειδιά» στο επιτελείο του. Στα πρόσωπα αυτά προσβλέπει και η Αθήνα. 

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, Σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, ήταν παρών στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν στα γραφεία της οδού Πειραιώς και γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ο Νίκολας Μπερνς, καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι θερμός φίλος της Ελλάδας και διεκδικεί μια θέση στο επιτελείο του Μπάιντεν.

Ο Άντονια Μπλίνκεν, πρώην Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ακούγεται έντονα για υψηλόβαθμη θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή για Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στο πλευρό του Μπάιντεν.

Η Αμάντα Σλότ, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε αρμοδιότητα τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επί διακυβέρνησης Ομπάμα με στενές επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, Γερουσιαστής Δημοκρατικών, είναι ισχυρή φιγούρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και θα μπορούσε να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και στο θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.

Η Ελένη Κουναλάκη, εν ενεργεία Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, έχει πολύ στενές σχέσεις με την Κάμαλα Χάρις.

Οι ελληνικοί «σύνδεσμοι»

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ήταν η πρώην διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Θανάσης Μπακόλας, εν ενεργεία Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ, είναι το τέταρτο πρόσωπο στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπαίντεν-Κάρπεντερ στην οδό Πειραιώς.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr