Τα «κομμάτια του παζλ» που λείπουν από την προεκλογική εικόνα της ΝΔ

0
54

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει καθ’ όλη της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τη σύγκριση με τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Δύο βασικά κομμάτια λείπουν πλέον από το γαλάζιο προεκλογικό παζλ που θα ολοκληρώσουν την εικόνα της κυβερνώσας παράταξης και το «πλάνο» με το οποίο θα διεκδικήσει την πρωτιά στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα της περιόδου 2023-2027, το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας με το οποίο διεκδικεί να συνεχίσει στο τιμόνι της χώρας και το δεύτερο «κομμάτι» είναι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Δύο κομμάτια που θα «τοποθετηθούν» στον προεκλογικό οδικό χάρτη της ΝΔ με την πρέπουσα επισημότητα και έμφαση, την κατάλληλη στιγμή που είναι μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Σε όλο το διάστημα που θα μεσολαβήσει από σήμερα μέχρι και το στήσιμο της κάλπης, όλα τα στελέχη της ΝΔ από τις περιφέρειές τους πλέον αλλά κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέτουν με έμφαση, τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών, κινούμενοι σε δύο βασικούς πυλώνες: Στην επικοινωνία του κυβερνητικού έργου και των πεπραγμένων της τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ σε τομείς, όπως η οικονομία, η μείωση των φορολογικών βαρών, η κοινωνική πολιτική, η ψηφιοποίηση του κράτους, η εξωτερική πολιτική, η Άμυνα, η ασφάλεια και το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, όπως ήδη εμφατικά έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα επιδιώξει καθ’ όλη της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τη σύγκριση με τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη σύγκριση των όσων πέτυχε η παρούσα κυβέρνηση, υπό τις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες των κρίσεων που διαχειρίστηκε, με τις στοχεύσεις της και το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία 2023-2027.

Ένα πρόγραμμα που θέτει, μεταξύ άλλων, 4 βασικές προτεραιότητες ή “3+1” όπως τις αποκάλεσε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του και αφορούν, καλύτερους μισθούς για όλους με νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024 και ετήσιες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα με βάση την εθνική ανάπτυξη. Στόχος, σταδιακά έως το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών. Δεύτερος στόχος είναι η αξιοπρεπής δημόσια Υγεία, σε σύγχρονα νοσοκομεία, με ακόμη περισσότερο προσωπικό και μέσα. Και πρωτοβάθμια φροντίδα με αιχμή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα βασικά νοσήματα σε όλους τους πολίτες.

Τρίτη στόχευση αποτελεί, ένα σύγχρονο, παραγωγικό και λειτουργικό κράτος, με καθολική ψηφιοποίηση, διαρκή αξιολόγηση του προσωπικού και επιβράβευση όταν επιτυγχάνει τους στόχους του. Και, τέλος, μία οριζόντια πολιτική για τους νέους, από την Παιδεία και την απασχόληση μέχρι τον πολιτισμό και την καθημερινότητα.

Με ειδική αιχμή, ωστόσο, τη στέγη. Πέρα από τα πέντε νέα συγκροτήματα Φοιτητικών Εστιών και τα σπουδαστικά επιδόματα στέγασης, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα επεκταθεί και θα πλαισιωθεί από τον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Σε δημόσιες εκτάσεις, δηλαδή, θα χτίζονται σύγχρονα διαμερίσματα με ιδιωτικά κεφάλαια, κάποια από αυτά θα αποζημιώνουν τους κατασκευαστές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα ενοικιάζονται αποκλειστικά σε νέους με χαμηλό ενοίκιο.

Το δεύτερο κομμάτι του παζλ που λείπει ακόμη από την προεκλογική εικόνα της ΝΔ είναι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ένα ψηφοδέλτιο τη κατάρτιση του οποίου αποτελεί απόφαση και προνόμιο του πρωθυπουργού και η ανακοίνωσή του επίσης αναμένεται μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και κατά ένα μεγάλο ποσοστό που θα φτάνει το 40% θα απαρτίζεται από γυναίκες.

Ένας συμβολισμός που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αντικατοπτρίζει και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα που θα συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον οι Έλληνες πολίτες του εμπιστευτούν εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με την ψήφο τους στις εκλογές. Ένα σχήμα που επίσης υπάρχει πρόθεση να ενισχυθεί με περισσότερη γυναικεία παρουσία, καθώς και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερε γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr