Συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας το Μάρτιο καθώς ο πληθωρισμός περιόρισε τη ζήτηση

0
100

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατά 0,1% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής.

Συνολικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,8%, μειωμένο από το 1,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Η αρνητική επίδοση αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης σε μια σειρά προϊόντων, που με τη σειρά της οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και στη συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Το Μάρτιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7%, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι τα στοιχεία για τον Απρίλιο θα ανεβάζουν την τιμή αυτή περίπου στο 8,5%, δηλαδή σε υψηλό 40 ετών. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει αύξηση του πληθωρισμού σε λίγο παραπάνω από 10% το φθινόπωρο.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά από την πανδημία διαταράσσεται τώρα από τη «βάρβαρη εισβολή του Πούτιν» στην Ουκρανία και από άλλες παγκόσμιες προκλήσεις.

«Η ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τις οικογένειες μακροπρόθεσμα, άρα μαζί με την ελάφρυνση της άμεσης πίεσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επενδύουμε στο κεφάλαιο, στους ανθρώπους και στις ιδέες για να τονώσουμε το επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από το Στόουκ-ον-Τρεντ, όπου συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, πως η ανάκαμψη από την πανδημία βασίστηκε στην ισχυρή απασχόληση. Επομένως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση πρέπει και τώρα να επικεντρωθεί σε μια ισχυρή ανάκαμψη μέσω της υψηλής απασχόλησης. «Είμαι ενθαρρυμένος από τα στοιχεία ανάπτυξης που είδα το πρωί. Θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας είναι η απάντηση», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για την πιθανότητα ύφεσης το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr