Συρίγος: Ο στόχος του Ερντογάν – Η Άγκυρα θα συνεχίσει να προκαλεί έως τις 3 Νοεμβρίου

0
56

Την εκτίμηση ότι το τουρκικό Ορούτς Ρέις θα επανέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και ότι η ελληνοτουρκική κρίση θα διαρκέσει έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, εξέφρασε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη ο βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος.  Ανέφερε δε, ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρχει ελληνογαλλική κίνηση, και απάντησε στο ερώτημα πολλών «γιατί δεν βυθίζουμε το Ορούτς Ρέις;»

Η πορεία του Ορούτς Ρέις

Ειδικότερα, ο διεθνολόγος ανέφερε ότι «το Ορούτς Ρέις από την πορεία που βλέπω να ακολουθεί φαίνεται ότι προσπαθεί να δείξει ότι κάνει έρευνες στην περιοχή, δηλαδή άμα δούμε την πορεία του, όλα τα σεισμογραφικά σκάφη ακολουθούν ένα ‘’καμβά’’ πηγαίνουν σε γραμμές πάνω – κάτω προσπαθώντας να κάνουν σεισμογραφικές έρευνες».

«Εμφανίζεται να προσπαθεί να κάνει σεισμογραφικές έρευνες, εκτιμώ ότι θα βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα περάσει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα θα κάνει στροφή, και θα επανέλθει. Η NAVTEX περιλαμβάνει και την τουρκική πλευρά. Πιστεύω ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό καιρό, δεν είναι κάτι που τελειώνει στις 23 Αυγούστου (που τελειώνει η τουρκική NAVTEX) θα το βλέπουμε σε ημερήσια διάταξη μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου όποτε έχουμε τις αμερικανικές εκλογές. Είναι ένα από τα πολλά κεφάλαια που θα δούμε».  Όπως επισήμανε,  Η Τουρκία θα μπαινοβγαίνει σε αυτές τις περιοχές, καθώς στόχος της είναι να προκαλέσει. 

Σε αυτό το κεφάλαιο, εξήγησε ο κ. Συρίγος η ελληνική πλευρά επιλέγει τη διπλωματική απάντηση, κι ώς τώρα φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, η συνάντηση Δένδια – Πομπέο είναι ένα ηχηρό μήνυμα. 

«Κάτι θα δούμε με τη Γάλλια τις επόμενες ώρες, είναι κάτι το οποίο κυνηγούσε η ελληνική πλευρά» δήλωσε δε. 

Ο στόχος του Ερντογάν 

Όπως εξήγησε ο διακηρυγμένος στόχος του τούρκου προέδρου έχει ως εξής: «θέλουμε να κάνουμε συνδιάσκεψη όλων των κρατών της περιοχής να ξεχάσουμε ό,τι έχει γίνει ως τώρα, δηλαδή είναι άκυρη η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, να μαζευτούν όλα τα κράτη και να κάνουν συμφωνία τι θα γίνει με την περιοχή». Ωστόσο,  συνέχισε ο Άγγελος Συρίγος, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυπριακή δημοκρατία, όποτε δεν υπάρχει πιθανότατα να συζητηθεί με την Τουρκία οποιαδήποτε οριοθέτηση πέριξ της Κύπρου, ενώ θέλει στο τραπέζι και τον Φαγέζ αλ Σάρατζ. 

«Θέλει έτσι να επιβεβαιώσει τη θέση της χώρας του ως επικυριάρχου της Ανατολικής Μεσογείου, είναι αυτό που είχε πει από το 2013 που δεν του δώσαμε μεγάλη σημασία, ότι ‘’θα τα μοιράσουμε μεταξύ μας, win win, θα βρούμε μια λύση, δηλαδή θα μοιράσουμε όλη την Μεσόγειο’’. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα υπάρχει σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, και θα έχει απόψε για όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

«Βλέπουμε έναν Ερντογάν που πηδάει από κρίση σε κρίση, τρέφεται από τις κρίσεις, δεν μπορεί να περάσει μια εβδομάδα χωρίς να προκαλέσει νέα κρίση την ίδια ώρα που η οικονομία του δείχνει ότι είναι στα όρια της. Όλα αρχίζουν να σωρεύονται πλέον έχω την εντύπωση» σημείωσε ο βουλευτής.

«Γιατί δεν το βυθίζουμε;» 

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο «αυτή τη στιγμή έχουμε επιλέξει τη διπλωματική οδό, από κει και πέρα υπάρχουν και πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης… Σπεύδω να πω στους συμπατριώτες μου που λένε ‘’γιατί δεν το βυθίζουμε;’’ ότι πριν φτάσουμε σε πολεμικά μέσα υπάρχουν και ειρηνικές μέθοδοι για να σταματήσει κάποιος ένα πλοίο σαν το Ορούτς Ρέις απ’ το να κάνει έρευνες. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει επιλέξει τη διπλωματική οδό και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δείχνουν θετικά». 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr