Σύνοδος – Βρυξέλλες: Όχι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

0
37

Την  εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από συγκεκριμένες χώρες και ειδικότερα -τη συγκεκριμένη περίοδο- από τη Λευκορωσία, καταδικάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τη Λευκορωσία που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η EE θα συνεχίσει να καταπολεμά την υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από τη Λευκορωσία με αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι “27” υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κατάλληλα “εργαλεία” για να αντιμετωπιστεί η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, με άμεσα μέτρα κατά των φορέων μεταφορών που διευκολύνουν ή εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων ή λαθρεμπορία μεταναστών σε σχέση με παράνομη είσοδο στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Παράλληλα ζητούν από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, για την υποστήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων και της εναέριας επιτήρησης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ειδικά:

* τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν για προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης

* την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης

*την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια της υιοθέτησης του πέμπτου πακέτου καταχωρήσεων και την ετοιμότητα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο

* τη διαβεβαίωση ανεμπόδιστης πρόσβασης διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής στήριξης

*τη στήριξη της επιστροφής των μεταναστών από τη Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ζητά να μπει τέλος στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του με νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr