Συνάντηση Μπάιντεν-Λάιεν στις Βρυξέλλες – Το σχέδιο για υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ στην ΕΕ

0
71

Στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για νέες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αναμένεται να επικεντρώσει η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει και μελλοντικά να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία, τη χώρα που έχει υποδεχθεί τους περισσότερους ουκρανούς πρόσφυγες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκπονήσει σχέδιο για προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022. Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα 2/3 φέτος.

Η Λάιεν διεμήνυσε χθες στη Μόσχα, ότι δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει τη Γηραιά Ήπειρο.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί στη Ρωσία να απαιτήσει πληρωμή σε ρούβλια για τους υδρογονάνθρακες, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με παράκαμψη των κυρώσεων.

«Αυτό θα ήταν μια μονομερής απόφαση, και μια σαφής παραβίαση της σύμβασης» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Θα ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις μας. Η εποχή που η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας εκβιάσει έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr